Thursday, 29 May 2014

Yeahhh.. Dapat SAMPLE FREE dari NESTUM MALAYSIA!!

Hari ini.. suka sangat.. sebab dapat parcel dari NESTUM MALAYSIA.. terkejut gak sebab selalunya.. kalau kita register untuk dapat sample.. kita akan dapat satu paket sahaja.. untuk sekali dua minum.. ni tidak.. ORLYLOVE.. dapat.. sepeket besar.. untuk 8 kali minum.. hehe.. jimat-jimat.. 

Ok.. kalau korang nak tau.. ORLYLOVE suka sangat minum atau makan nestum ni.. BAB makan..rasanya.. boleh layan.. kalau nak kurus.. nanti raya sure akan ku beli banyak NESTUM ni..nak buat kuih raya.. sodapp.. 




korang nak.. pegi sini..



Ada pertandingan untuk korang menang... masuk ler.. mana tau.. rejekii.. hehe..ORLYLOVE nak masuk.. tak ada idea.. MALU aaa.. heheh.. 





ORLYLOVE today Women in Black..

Assalamualaikum.. kepada semua pembaca ORLYLOVE.. today orlylove memakai pakaian serba hitam kerana ingin memberi penghormatan terakhir kepada DYMM Sultan Azlan Shah yang telah mangkat semalam.. nak kata berkabung tidak ler.. cuma.. baju hitam ni.. tak pernah pakai.. kena lak dengan kemangkatan tuanku sultan. itu ajer.. 

Geram tu.. ada sorang mamat gelap-gelap kulitnya.. dalam opis ni.. Orlylove masuk ajer.. dia kata.. kurang ajar pasal Sultan Perak.. 

" OOO.. itu Karpal Singh dah bawak Sultan Perak MASUK sekali.. dulu itu sultan marah Karpal Singh.. " siap gelak lagi.. KAPIAQ tu.. nak  jer aku tukar ko jadi PANDA.. boleh aku bela dalam zoo.. tak payah MALAYSIA beli panda mahal-mahal.. 

Grrrrrrmmm.. agak-agak ler.. bab kematian ko nak persenda.. aku dulu tak kacau pun kaum-kaum yang lain.. isshhh.. jangan marah-marah ORLYLOVE...buang negetif-negetif.. masukkan yang POSITIF today.. 

Orlylove in da house...






Wednesday, 28 May 2014

GEMPAR BABI..BABI..BABI.. APA KES?

Assalamualaikum... Semua.. Orlylove sayang semua.. Orlylove nak lepak ngan semua kalau ada peluang.. hehe.. tapi.. apakan daya ,,kita bertemu di alam maya dahulu ok.. 

Today Orlylove nak share pasal BABI.. Opss.. ada yang cakap Orlylove mencarut ker? AKAQ sebut babi untuk nama Binatang yang terkandung di dalam AL-QURAN namanya.. atau nama lain nyer.. yang lembut sikit.. KHINZIR.. eermm.. Sure sebut KHINZIR korang rasa lega dari sebut BABI.. kenapa yerk..? hehe.. Korang tengok kat bawah..



Pergh.. banyak kegunaan BABI ini yerk.. tapi.. korang pernah pikir tak masalah bahan dari BABI ini tidak akan selesai hingga akhir zaman kalau kita sebagai Orang ISLAM sendiri tidak bertindak.

Contohnya,, MALAYSIA sebagai NEGARA ISLAM..

Patutnya.. kerajaan akan perkuatkan hal-hal pemakanan di MALAYSIA supaya semua rakyat yang tinggal di MALAYSIA tidak akan ada rasa was-was dengan hal-hal makanan di MALAYSIA.. 

Perbesarkan lagi team yang akan uruskan HALAL JAKIM kalau ini semua menjadi angenda NEGARA ISLAM. Tapi..ramai pihak ambil sambil lewa tentang penguatkuasaan HALAL pada semua barangan di MALAYSIA. 



Senang-senang ajer wartakan bahawa semua pengeluar makanan di MALAYSIA kena guna tanda HALAL JAKIM.. dan HALAL JAKIM sahaja yang di sahkan HALAL.. tetapi.. BILA MAKAN DI RESTAURANT yang ada tanda halal JAKIM.. dan mereka tidak menyambung sijil halal dengan JAKIM..expired.. already.. maksudnya.. RESTAURANT tersebut sudah tidak HALAL.. 


Aper ni.. MALAYSIA.. please wake up.. ni bukan kes main-main.. dah dapat report baru nak bertindak.. dan bila kita report.. feedback lambat sangat..lepas tu.. cakap tak cukup kakitangan bertugas.. 

so.. apa yang kerajaan MALAYSIA boleh tolong.. kasi ramai ler.. lagi pegawai di HALAL JAKIM.. itu ajer.. biar kasi semua pengeluar makanan dan apa sahaja yang keluaran yang boleh dikaitkan dengan DNA BABI dan mengandungi bahan lain yang di ragukan seperti ALKOHOL.. di MALAYSIA akan patut syariat ISLAM.. sebab kita dalam NEGARA ISLAM.. patut tidak perlu lah kita was-was. 

Antara cadangan ORLYLOVE pasal HALAL MALAYSIA ni.. begini.. 

  1. PERKUKUHKAN AGENSI HALAL JAKIM dengan banyakkan permantauan
  2. Bekerjasama dengan semua pengguna Malaysia untuk merekod sebanyak mungkin gambar-gambar barangan yang ada di pasaran yang menggunakan TANDA HALAL JAKIM dan TANDA HALAL LUAR dari JAKIM MALAYSIA. Lepas tu buat analisis pasal senarai barangan tersebut sudah di daftarkan atau belum.
  3. Kalau dah online tu.. jangan lah .. tak selaraskan database semua HALAL JAKIM.. sebab kalau Orlylove call HALAL KL.. dan barangan itu buatan di PERAK.. mereka akan suruh kita call perak lak.. tanya.. HALAL ker tak? amacam..?..
  4. JAKIM dan Pihak penyiaran MALAYSIA.. bekerjasama.. untuk mewartakan HALAL di syariat ISLAM.. jangan harap orang bukan ISLAM hanya BABI sahaja yang HARAM.. banyak lagi ILMU HALAL dan HARAM Perlu di PERLUASKAN pengetahuan untuk semua RAKYAT MALAYSIA..
  5. Pembelajaran HALAL dan HARAM di masukkan di dalam silibus pembelajaran kepada semua RAKYAT MALAYSIA.. tidak kira AGAMA.. selagi ko tinggal di NEGARA MALAYSIA.. NEGARA ISLAM.. korang kena TAHU PASAL ISLAM.. ni Orang ISLAM SENDIRI takut nak cakap.. pasal HALAL HARAM makanan di MALAYSIA.. banyak yang layan ajer.. makanan CINA.. INDIA.. sedap nyer..pasal.. tolak ..hukum..ISLAM..
  6. Senaraikan Bahan-bahan yang boleh di ragukan untuk semua umat ISLAM tahu.. contohnyer.. bahan E471 yang ada terkandung dalam bahan kek.. coklat.. dan sebagainya.. ramai yang masih keliru..
  7. Wujudkan sistem pendaftaran dan pengiktirafan HALAL JAKIM yang lebih senang untuk semua orang apply. 
Ok cukup ler.. tu.. penat gak nak kasi cadangan.. kekeke.. 

Apa pun.. berat mata memandang.. berat lagi bahu yang memikul.. so.. kalau kita ada tanggungjawab sebagai seorang Umat ISLAM.. sama-sama kita berganding bahu untuk membantu pihak kerajaan dan JAKIM untuk mengumpul maklumat tentang makanan yang di ragukan dan barangan yang tidak HALAL di sisi ISLAM. 

Jangan takut kalau kita percayakan ALLAH.. perkara yang baik memang kurang di senangi oleh orang-orang kafir.. so.. kita kuatkan azam untuk membantu sebaik mungkin untuk anak bangsa MELAYU dan ISLAM khususnya.. 

Janganlah kita biarkan Orang KAFIR menghina ISLAM sewenang-wenangnya.. 

Banyak Orlylove dengan gurauan kasar member-member KAFIR ni.. 

Ala.. HALAL mAAA.. TAK ADA BABI.. 

ALA.. You jangan MAKAN BABI .. tu.. kuah jer maaa.. mee jer.. 

Ala.. you MINUM ARAK ok..bukan BABI MAAAAA.. 

So... selamat beramal..

Waalaikumusalam..

Bacaan Menarik di BAWAH SILA KLIK: 

BAHAN E471



Kisah Menarik Tentang BABI

AL-FATIHAH..TAKZIAH BUAT KELUARGA DYMM SULTAN PERAK DARUL RIDZUAN, SULTAN AZLAN MUHIBBUDDIN SHAH - MANGKAT

Tanggal 28 Mei 2014 bersamaan 28 Rejab 1435H.. kita telah di kejutkan dengan berita sedih iaitu kepulangan DYMM Sultan Perak yang ke 34 Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ke pangkuan Allah S.W.T pada jam 1.30 tengahari. 


AL-FATIHAH

Orlylove memanjatkan rasa sedih atas kepulangan baginda yang di sanjungi dan di sayangi oleh semua rakyat PERAK khususnya. 

Semoga rohnya di cucuri rahmat dan semoga baginda di letakkan di kalangan orang-orang beriman hendak-NYA. 

Amin... 

Tuesday, 27 May 2014

Nombor 27 Tarikh Bertuah ORLYLOVE.. SALAM ISRAK DAN MIKRAJ


Tanggal 27 Rejab 1435 bersamaan 27 Mei 2014 adalah tarikh keramat buat Orlylove sebab berkongsi tarikh besar dalam ISLAM iaitu Sambutan memperingati Israk dan Mikraj. Pada Tanggal 27 Mei 2006 ini juga Orlylove telah di ijabkabulkan dengan pasangan yang paling serasi telah di tetapkan oleh ALLAH S.W.T untuk Orlylove... Doakan kami akan bahagia hingga ke akhir hayat kami. 

Tahun ini masuk 8 tahun usia perkahwinan kami... 














Sunday, 25 May 2014

GEMPAR COKLAT CADBURY ADA DNA BABI..

Assalamualaikum.. kepada semua pembaca.. Orlylove.. Harini kita digemparkan dengan isu yang agak sensitif kepada semua kita umat ISLAM.. dan memberi impak yang besar kepada semua penggemar coklat yang berjenama Cadbury..seperti ORLYLOVE.. 

DNA babi dikesan dalam dua jenis coklat susu Cadbury Dairy Milk

Waaaaa... dah ler.. Akaq.. suka coklat ni.. dah berkoyan koyan masuk perut.. patut ler.. Orlylove selalu rasa Hangin.. jer.. cepat marahh.. rupanya.. makan makanan yang mengandungi DNA BABI.. Haram Jadah punya pengeluar coklat.. tapi.. apa yang Orlylove nak cerita hari ini.. bukan nak memaki hamun pengeluar coklat.. tapi.. banyak pihak.. yang patut mengambil pengajaran atas penemuan terhangat ini.. 

Kenapa Cadbury.. tidak kepada produk coklat jenama lain,? persoalan nya.. adakah semua coklat yang ada di Malaysia ini.. HALAL?.. kita semua cepat melatah apabila ada pihak yang cuba menegakkan kebenaran dan menemui kesalahan dalam kes yang di kira High Profile ni.. hehe.. nasib baik kes coklat Cadbury ni.. dibongkar pada tahun 2014.. tidak tunggu 2020 ajer. Lepas tu baru ler tau yang AKAQ makan banyak sangat coklat mengandungi BABI.. Nauzubillahiminzalik.. takut kenang nasib anak-anak di akhir zaman ni.. 

Tapi di sini.. kenyataan balas dari pihak Cadbury

Kami di Cadbury ingin memberi maklum balas berkenaan dengan laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pagi ini.

Pihak kami telah dimaklumkan bahawa Cadbury Dairy Milk dengan kacang Hazel (nombor siri 200813M01H I2 yang tarikh luputnya adalah pada Nov 13, 2014) dan Cadbury Dairy Milk dengan Buah Badam (nombor siri 221013N01R I1 yang tarikh luputnya adalah pada Jan 15, 2015) telah diuji positif dengan kesan DNA khinzir. Pihak kami telah mengambil tindakan segera dengan menarik semula kesemua produk-produk yang terjejas daripada pasaran.

Produk-produk Cadbury yang lain adalah tidak terjejas dalam siri ujian yang telah dilakukan.

Pihak kami sedang menjalankan sisasatan rapi ke atas kesemua rangkaian bekalan kami bagi memastikan kualiti produk kami terus mematuhi kesemua piawaian yang telah ditetapkan. Pihak kami juga ingin menegaskan bahawa kesemua cokelat Cadbury Malaysia adalah dihasilkan di Malaysia dan dijamin Halal menerusi sijil JAKIM, dan ini termasuk sumber bekalan bahan-bahan mentah dan lokasi yang digunakan. Kami mengamalkan prosedur kawalan kualiti yang ketat dan memastikan produk kami mencapai standard tertinggi dalam keselamatan dan kualiti produk.

Kami ingin mengucapkan terima kasih ke atas sokongan yang diberikan kepada Cadbury.

Pesanan Orlylove : So.. Korang bayangkan ..kita-kita yang ke luar negara,,beli Cadbury di sana.. erm.. macam confirmed tak HALAL.. tapi.. orang ISLAM kita lanyak semacam jer.. tak call JAKIM pun.. tanya HALAL KE tak..?

Apa-apa berbalik kepada diri kita sendiri.. kalau kita nak jaga kejernihan darah daging kita supaya tidak menjadi lebih busuk di Padang Mahsyar nanti.. kita kena berjanji untuk menjaga pemakanan, amalan dan semua yang di tegah oleh ALLAH kita jauhkan.. 

Kepada semua UMAT ISLAM yang berada di NEGARA MALAYSIA .. NEGARA ISLAM ini.. bersama-samalah kita berganding bahu untuk mencari kebenaran untuk pastikan kita berpegang kepada NEGARA ISLAM yang tidak di was-waskan oleh pihak-pihak yang JAHIL tentang ISLAM.. sama-sama kita bimbing semua rakyat MALAYSIA tentang HALAL Dan HARAM.. 

Jangan kita ingat semua cina dan india akan faham tentang HALAL dan HARAM dengan JELAS kalau kita harapkan semata-mata jabatan-jabatan.. yang menguruskan urusan perihal ISLAM..yang kurang kaki tangan,,, untuk bertindak.. 

Orlylove percaya ada penganut agama lain yang suka mempersendakan.. orang-orang ISLAM yang JAHIL.. tentang.. HALAL HARAM.. mereka akan menakutkan kita dengan ISU BABI.. tapi kenapa kita semua tak nampak ISU ARAK..? 

Dulu ada member Orlylove membuat ayat lawak bodo tentang HALAL.. 

" Ala releks ler.. beb.. aku walaupun MINUM ARAK.. aku tak makan BABI TAU.... " 

Cop...cop.. aper kes ni.. brader.. SETITIK arak masuk dalam darah kita.. HITAM terus hati mu.. tetapi.. bayangkan .. kalau.. sebotol.. 

Bila cakap Isu BABI.. sampaikan.. gambar babi pun orang kita benci.. padahal HARAM ARAK dan BABI dah termaktub dalam AL-QURAN.. ALLAH dah cakap HARAM.. HARAM ler....Wallahu a'lam.. 

BACA SINI

Friday, 23 May 2014

Suami oh Suami..KALAU DAH JODOH

Assalamualaikum..semua.. harap semua sihat hendak-NYA.. Pagi tadi Orlylove menonton tv rancangan ustaz-ustaz ni.. ler.. terdengar kisah "suami.. sebelum dan selepas berkahwin".. jeng..jeng.. jeng.. terasa tauuu..hihihi... 


Kisah nye begini.. Perbezaan lelaki apabila belum berkahwin dan selepas berkahwin.. 

  • Sebelum berkahwin..lelaki akan banyak cakap sebab nak kena keluarkan ayat-ayat power untuk tackle awekks.. untuk buat isteri.. 
 VS
  • Selepas berkahwin.. Suami akan jadi lebih pendiam kerana dah tak ada apa nak cakap.. sampai nak keluar rumah pun .. tak cakap.. kat isteri kemana nak pegi.. tau-tau HILANG..  itu sebab hanya SUAMI yang suka pergi MEMANCING.. diam seribu bahasa.. dengan harapan IKAN timbul.. hihihi
Orlylove nak selit sikit perangai perempuan sebelum dan selepas.. okies.. tak aci ler.. kalau lelaki jer buruk kan.. hehe.. 

  • Wanita sebelum berkahwin.. pendiam..  pemalu.. takut tak ada orang yang nak masuk meminang.. hihihi.. 
VS

  • Lepas jadi Isteri.. Nah.. suara dia yang lantang hingga ke taman sebelah.. bukan aper.. sebab rumah tak pakai kalis bunyi.. itu sahaja.. hihi.. korang agak-agak kenapa isteri berleter dan bersuara lantang lepas berkahwin..?  

TAPI KENAPA ISTERI BERUBAH SELEPAS BERKAHWIN? .. Pendapat Orlylove, ler..  begini.. 


  • Lelaki lepas kahwin.. suka lupa tarikh lahir ISTERI
  • Suami suka buat-buat lupa tarikh Ulang tahun Perkahwinan..Siap tanya..Tarikh Ulangtahun tu.. tarikh kita nikah ker.. tarikh.. kita sanding yer yang?
  • Suami tak suka puji isteri sendiri .. lebih suka puji perempuan lain..
  • Suami harapkan semua masalah rumah tangga tanggungjawab ISTERI..
  • Suami harapkan.. semua masalah anak-anak tanggungjawab ISTERI..
  • Suami harapkan pegurusan kewangan keluarga atas kepala ISTERI..
  • Suami suka fikir ISTERI IRON LADY setelah tengok kekuatan ISTERI bekerja dari jam 8.00 pagi.. berlari anak kejar punch card.. balik kerja.. boleh masak..siapkan persekolahan anak.. kemas rumah.. uruskan SUAMI.. siap boleh update blog lagi..tu.. hihihi.. terkena AKAQ..
Pergh.. HEBAT ISTERIKU.. so.. SANG suami..beringat ler.. semua di atas bukan tanggungjawab ISTERI seorang DIRI..kalau ikut sunah nabi..

"Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila seseorang wanita melakukan solat lima waktu, puasa Ramadan, memelihara maruahnya, dan taat suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang kamu kehendaki.” (Riwayat )

Seorang wanita memang mudah masuk ke syurga berbanding lelaki. Ini kerana, jika seorang wanita itu betul-betul follow apa yang telah ditetapkan dalam agama islam. Syurga adalah tempatnya. 

Perkara yang membuatkan ISTERI akan melayan SUAMI seikhlas hati.. apabila..

SUAMI .. meringankan beban ISTERI menguruskan urusan anak-anak.. 
SUAMI.. berusaha untuk kukuhkan kewangan keluarga.. bukan Isteri kena tanggung semua.. 
SUAMI.. tolong ringgankan beban tugas seharian.. di rumah.. 

ala.. bukan susah.. semua rumah dah ada mesin basuh.. tolong.. masukkan baju kotor.. masuk sabun basuh kain.. dan tekan butang.. START.. 

gejeng..gejeng.. gejeng.. hehe.. bunyi mesin basuh ku.. kekkeke.. habis pusing.. angkat masuk dalam bakul.. dan tolong jemur..

MALUKE..? JIRAN nengok.. laki-laki jemur baju?.. tak macho yek..? sure terasa rendah diri kalau jiran tengok.. dalam hari jiran akan berkata.. " hey..tengok tu.. dapat ISTERI Queen control ler.. tu.. suami dia kena jemur kain.."

Opss.. tidak di zaman sekarang.. uols yang lelaki (suami) ni..kena bangga dapat membantu isteri uruskan rumah seperti membasuh kain.. jemur kain di ampaian.. tolong buang sampah.. tolong sapu rumah.. 

Korang nak tau aper makcik limah sebelah umah cakap.. ?

" Beruntung orang sebelah rumah kita ni.. bang.. suami dia tolong buat semua kerja rumah.. sidai kain..uruskan anak ke sekolah.. rajin.. saya ingatkan lelaki begini .. dah PUPUS zaman sekarang,.,"

Tak bangga ker jadi SUAMI yang dibanggakan oleh jiran-jiran? hehe..


Pesan ORLYLOVE : Kepada para suami di luar sana.. dan di dalam rumahku..hehe..KAMI ISTERI tak minta banyak..hanya sedikit perhatian dan penghargaan.. 
ZAMAN SEKARANG ..kalau suami seorang bekerja tidak akan cukup.. tidak akan dapat beli rumah.. tidak akan dapat beli kereta.. tidak akan .. dapat macam-macam ler.. seperti JANJI KERAJAAN MALAYSIA.. RAKYAT DIDAHULUKAN.. huhu.. so.. kalau dah isteri lahirkan anak.. bekerja untuk membantu suami ringgankan beban keluarga.. apalah salahnya.. tolong uruskan rumah tangga bersama-sama.. HARMONI KELUARGA kita nanti.. seperti datuk nenek kita yang boleh hidup bersama sehingga ada CICIT..MIUT PIUT.. tetap bersama.. 
Ingatlah .. kebahagiaan darisegi harta kekayaan hanyalah sementara.. tapi.. kebahagiaan.. menguruskan rumahtangga bersama-sama.. akan di kenang hingga ke anak cucu.. kebahagiaan yang hakiki.. amin.. 

PESANAN KEPADA SUAMIKU.. 

TARIKH Perkahwinan kita akan muncul tak lama lagi.. tanggal 27 May 2006 kita SAH bergelar SUAMI ISTERI.. setelah beranak 4 orang dan selama 7 tahun kita bersama.. kita tak pernah sambut hari ulangtahun perkahwinan bersama.. tak apa mungkin Honey sibuk dengan tugas dan ayang pun tak nak besar-besarkan sambutan yang bukan budaya ISLAM.  TETAPI.. berilah ayang rasa seperti wanita lain di luar sana,..dapat surprise.. darimu.. suamiku..

Ayang tak kisah apabila.. honey.. lupa tarikh lahir anak-anak..kita.. sebab selagi ayang ada.. ayang akan ingatkan honey.. dan akan buat persiapan birthday party untuk anak-anak kita..

Ayang tak kisah apabila honey..lupa tarikh lahir ayang .. dan tarikh lahir honey..sendiri.. tak apa.. sebab ayang masih hidup..dan selama ini lah ayang akan buat suprise party untuk honey..demi nak gembirakan.. suamiku.. 

Teeeeetttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt.. tunggu tarikh 27 Mei 2014 ni.. 

Tuesday, 20 May 2014

Happy Birthday MAK MERTUAKu..

Tanggal 20 Mei 2014..hari ini laaa.. Hari Mak Mertuaku.. yang tercinta.. Puan Sri Azizah yang ke berapa.. Tettt.. Muda lagi.. Alhamdullilah.. Mak Mertuaku.. semoga Mak akan di kurniakan kesihatan yang baik dan dimurahkan lagi rezeki hendak-Nya. 

Malam ni.. kami ada jemputan untuk meraikan Ulang Tahun kelahiran Mak Mertua Orlylove di Tupai-tupai KL. Nanti Orlylove update gambar-gambar kenangan ok.. tapi.. untuk kali ini.. korang nak berkenalan dengan mak mertuaku.. meh.. ler.. orang nyer.. baik..sangat.. terlalu manjakan anak lelaki tunggalnya.. hehe.. iaitu.. my hubby ler.. so Orlylove adalah sorang-sorang nyer.. menantu perempuan yang mak mertuaku ada.. pergh.. manja sangat ler..

Dari Orlylove kawin.. sampai anak dah 4, tak susah nak beli baju ler.. semua mak mertuaku.. hadiahkan.. kalau dia terbang ker Dubai, US, Australia, Bali, Jakarta, Bandung, Medan.. ke mana saja ler.. sure aku akan dapat ole-ole.. erm.. seronok tau.. jadi menantu perempuan tunggal ni.. tapi. apa yang aku dapat kasi..? Orlylove tak terbalas hadiah-hadiah yang mak mertuaku beri sepanjang aku mengenali beliau.. 

Kehebatan mak mertua Orlylove memang tak tertanding oleh Orlylove.. dari segi skill memasak..menjahit, mengemas rumah, uruskan anak-anak.. uruskan perniagaan.. apa sahaja lah.. memang aku kalah.. siap dengan mak mertua ku ini juga aku kalah lawan kecantikkan yang dimiliki..mak mertua aku lagi nampak muda dari aku yang badan kejap naik dan naik tak surut..surut.. Waaaa.. sabar.. ok.. nanti menantu mu cuba ok.. aper pun .. sayang mak.. Muahhh.. 

korang nak kenal mak mertua Orlylove tak? 

gambar tahun 2011.. Mak mertuaku yang duduk ni ler.. 


yang mana menantu .. mana nak mertuaku.. cer teka.. waaaaaa.. time ni.. gambar 2010


HADIAH MENARIK dari Google MALAYSIA...YEAHHH.. DOODLE 4 GOOGLE



Yeah.. Google Malaysia jemput anak-anak MALAYSIA yang berbakat besar untuk menyertai "Doodle 4 Google" yang akan memberi penghargaan kepada anak-anak berbakat seni untuk berpeluang memenangi hadiah lumayan dan pihak Google Malaysia.. 

Pemenang Keseluruhan akan di martabatkan hasil seni mereka di 
Halaman Utama Google.com.my 
selama 24 Jam 
Pada 16 September, 2014. 

Syarat-syarat UTAMA, 

Kumpulan Umur

Contengan akan dikumpulkan mengikut umur pelajar. Kumpulan umur dipecahkan sebagai:

7 tahun - 9 tahun 
10 tahun - 12
13 tahun - 15
16 tahun - 17

Akan ada pemenang kategori dalam setiap kumpulan umur.


Penyertaan adalah mudah!

Penyertaan adalah mudah! Sila muat turun borang penyertaan, kemudian mencetak, mencipta coretan anda dan klik. Tahun ini kami meminta pelajar untuk mewujudkan doodles mereka berdasarkan dari tema 'Malaysia kepada saya ...' Di bawah adalah panduan tiga langkah untuk memasuki pertandingan. 

  1. Muat Turun Borang
  2. Cetak Borang dan Mulakan Menghias/Mewarna mengikut tema
  3. Hantar Penyertaan Melalui Online / Pos
Bagi permohonan melalui pos, sila pastikan penyertaan anda dihantar ke alamat berikut di bawah:

Doodle 4 Google Malaysia

Google Malaysia
Level 20
Quill 7, No. 9 Jalan Stesen Sentral 5
KL Sentral
Kuala Lumpur 50470
Malaysia


Apabila memikirkan tentang tema 'Malaysia kepada saya ...' kami ingin pelajar untuk mempertimbangkan apa yang mereka menghargai tentang Malaysia. Apa yang menjadikan Malaysia unik dan disayangi oleh mereka. Ini boleh menjadi apa-apa, berfikir tentang budaya kita, kepelbagaian, orang, makanan, dan lain-lain tanda imaginasi anda dan kreativiti adalah nilai kita, sila berfikir tentang apa-apa imej yang unik yang mewakili Malaysia kepada anda.


Monday, 19 May 2014

"Infinite Last Romeo Giveaway by Fiqa Nsz"

Infinite Last Romeo Giveaway by Fiqa Nsz
KLIK BANNER untuk menyertai giveaway ini!

Special Thanks to:
Para sponsor giveaway ini iaitu Mr. Cupid, Anis Nadzirah, NARA Kpop Online Shop, Karimah Zulkafali, Aliatul Aiman dan Keyranazleen. Giveaway ini dianjurkan oleh Fiqa Nsz

Jangan lepaskan peluang untuk merebut hadiah menarik yang ditawarkan!
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah album Infinite Last Romeo [official original album],
Cabutan bertuah pula mencari seramai sembilan pemenang untuk merebut hadiah seperti MP3 shuffle, Infinite Replica Jersey, Notebook, Infinite Key Holder dan topup!

Giveaway ini berlansung selama sebulan iaitu dari 15 May sehingga 15 Jun 2014.
Jom sertai sekarang sebelum terlambat!

Kenangan TERINDAH BERSAMAMU..1996-2014..



Alhamdullilah.. termertai sudah perjanjian.. kami.. untuk berjumpa di Putrajaya bersama.. kawan-kawan lama.. yang pernah sekelas dengan Orlylove dulu.. untuk sessi ke 2.. setelah 18 tahun terpisah.. Perjumpaan pertama.. korang leh lawat di sini...
Perjumpaan kali ini memang havock.. tak suka tau.. selama 4 jam.. bersama.. terlalu cepat.. berlalu.. opss.. bukan.. 2 jam.. sebenarnya.. Mulanya.. begini.. jeng..jeng..jeng..
Malam sebelum perjumpaan kami and the gangs.. Orlylove.. borak-borak dengan my BFF.. Fidd Tamim.. supaya.. jangan terlambat.. hehe..yer lah.. perjumpaan yang terulung.. untuk 18 tahun lamanya.. ku nanti.. hehe.. so.. Orlylove siapkan baju Tema putih..dan .. tak tidur.. semata-mata takut tak bangun.. kikiki..
Janji kul 7 nak gerak.. Time orlylove bersiap.. pintu bilik yang senyap ditolak oleh tangan kecil.. Waaaaa.. Baby Rayyan dah bangun...Waaaa.. macam mana ni.. ?..MAMA nak berjimba-jimba dengan member today..Please sayang..kikiki.. so.. keluarlah siran darurat.. untuk MAMA dapat keluar rumah tanpa peperangan.. dan sekatan.. kekeke.."Daddy..tolong jaga Rayyan..tepuk..tepuk.. bontot dia kasi tidur.. ok.. nah.. ayang dah buat susu.. kasi susu.. Please..please.. today jerk.. sampai kul 1 tenghari jerk..please.. hehe.. Nasib ler. Daddy Arien kasi lampu hijo.. hehe..
Debaran makin terasa apabila.. Mem Fidd Tamim tak muncul-muncul.. Jam menunjukkan pukul 8 pagi.. Opss.. kita kena ada di Putrajaya jam 8.30 pagi.. Naahhhh.. dugaan baik punya.. dengan HUJAN LEBAT.. ok.. okies.. Orly.. sabar.. kita merancang..Allah tentukan..
Taraaaa..MEM Fidd Tamim.. hon..pim..pim..kat luar..
Wokies,,PUTRAJAYA We are COMING....Zroom !!!!!!
Layannnzzzz.. Moment terindah.. 2014..

Barisan Hero REMAJA 2014


Yezzzaaaa....1996-2014..
Gorgeous Yoo..
 Happy Birthday kawan ku.. Sly.. Baby Girl..

Fuuuhhh... 
Our.... Big Brother.. yoo
Credit to our professional photographer Brother IMAN ..
Orlylove..senyum.. 3 hari 2 malam dah ni.. masih segar di ingatan..korang memang awesome...gambar lain..biarlah jadi kenangan terindah orlylove.. sahaja..wasalam..

Saturday, 17 May 2014

17 MAY 2013 - 17 MAY 2014 (Yeahhhh.. 1 Tahun Sudah..ORLYLOVE )



Friday, 16 May 2014

Mini GA Cash RM50 by Emas Putih #part3

As-Salam

[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Mini GA Cash Rm50 by Emas Putih #part3 ini dianjurkan oleh Emas Putih 

Thursday, 8 May 2014

PERANGI HATI dan NAFSU lebih DAHSYAT dari PERANG SEBENAR ...

Assalamualaikum.. kengkawan semua..Orlylove harini sihat dan gembira .. adakah anda pun rasa gembira?.. harap-harap sama ler yerk.. 

Today Orlylove nak share pasal Aku tersentap bila ada seorang rakan aku..berkata " Akak, Perang yang paling dahsyat selepas Perang BADAR adalah .. PERANGI HATI.. nafsu kita ni.. " 

Dengan keadaan terdesak sekarang ini.. banyak peperangan dah terjadi di depan mata.. tetapi.. banyak yang GAGAL.. betul tak.. kata orlylove.. ?

Contohnya.. negara Malaysia.. ni aman damai .. tapi.. banyak pihak sedang BERPERANG antara satu sama lain .. KAUM apa yang hebat.. Agama mana yang KUAT.. DUIT mana yang Kukuh.. dan Pemimpin mana yang TERSOHOR dan TERPENGARUH di kalangan orang-orang yang KUAT di dunia ini..

Begitu juga aku sebagai seorang manusia yang alpa.. aku teringin gak nak itu dan ini.. macam mana orang lain ada .. aku teringin gak nak memiliki.. tapi.. Alhamdullilah.. aku masih boleh mengawal nafsu aku.. dan berperang dengan hati aku daripada.. perasaan berlumba-lumba pasal harta benda.. kalau orang lebih... itu rezeki dia.. sebab dia usaha lebih.. kalau aku nak lebih.. aku kenalah usaha macam mereka juga.,.

Dari Abu Hurairah r.a : Rasulullah saw bersabda, “Islam pada mulanya asing dan akan kembali asing seperti semula. Maka berbahagialah kiranya kita yang terasing.”
DEFINISI JIHAD
Perkataa “Jihad” itu sendiri berasal dari bahasa Arab, yang bererti “usaha keras” atau “sungguh sungguh”.  Umum lebih lazim meletakkan JIHAD sebagai perang dan memerangi dengan berlakunya pertumpahan darah.
Walaupun dalam literatur Islam, jihad membawa pengertian yang berbagai rupa, namun intinya, jihad yang dituntut adalah satu usaha keras yang dilakukan setiap individu dalam mencapai hasil usaha yang dianjurkan sesuai dengan perintah Allah dan Rasul. Ia dipanggil JIHAD FI SABILILLAH (Jihad pada jalan Allah).
Antaranya adalah usaha bersungguh-sungguh untuk,
  1. Menuntut ilmu (jihad ilmu),
  2. Mengawal dan memerangi nafsu yang negatif (jihad nafsu),
  3. Mempertahankan diri dari serangan musuh dalam peperangan (jihad perang),
  4. Mengembangkan ilmu dan mengajak manusia kepada Allah (jihad dakwah)
  5. Membangun ekonomi diri & keluarga (jihad ekonomi)
  6. Dan berbagai-bagai lagi.
Pengertian jihad secara khusus banyak dijelaskan dalam banyak hadis Nabi Saw. Baginda, pernah menjelaskan jihad secara khusus kepada sahabatnya setelah pulang dari perang Badar. Di dalam sejarah Islam, perang Badar dikategorikan sebagai perang yang begitu sengit antara umat Islam dan kelompok kuffar Mekah saat itu. Namun dalam hadisnya, Rasulullah SAW bersabda,
“Kita baru saja kembali dari AL-JIHÂD AL-ASGHAR (jihad kecil) menuju AL-JIHÂD AL-AKBAR (jihad yang lebih besar)”. Ketika ditanya sahabat, “Apa itu jihad yang lebih besar, ya Rasulullah?” Nabi Saw. menjawab, “Yaitu jihad MELAWAN NAFSU yang ada dalam diri kita sendiri.”

Masih ada Islam yang terlampau kaya tetapi kekayaan itu berdiri di atas mayat-mayat saudaranya yang tidak diendahkan. Pesawat Peribadi Superjumbo Airbus A380 dengan kemasan EMAS dengan semua barisan pilot wanita. Semua pekerja di istana juga wanita-wanita dengan potongan supermodel. Adakah sudah berlaku jihad nafsu bagi individu ini? Tidak lupa…ada ramai individu seumpama ini. Mereka kaya tetapi tidak langsung menjadikan Islam lebih kaya.


Contoh senang ler.. kalau nak faham.. 

  • Adakah kita berperang setiap hati dengan hati kita.. bahawa kita mencari rezeki ini untuk menyara hidup?..atau berlebih-lebihan sehingga kita lupa tentang orang yang susah..?orang yang lebih memerlukan.. ?


Saya pernah bertanyakan soalan senang kepada anak saya yang usia baru 6 tahun.. "Kakak, kalau kakak kaya.. apa kakak nak buat dengan duit kakak yang banyak..? jawapan dia senang ajer.. " Kalau kakak kaya.. kakak nak tolong orang susah.. mama".. tapi.. mama.. kenapa.. sipulan.. sipulan dia.. kaya.. tapi.. tak kasi kita DUIT.. ?.. kedekut betulll.. !!.. hehe.. relek-relek.. anakku sayang...tak semua orang KAYA kedekut.. nanti kita dah kaya.. kita tolong semua orang susah.. ok.. lai..lai..lai..saper mau duit.. mari sini.. hehhee.. 


  • Ada atau tidak kita berperang dengan HATI kita yang kita nak buat baik atau jahatt sikitt jer.. hehe.. kalau nak pegi solat.. time ada rancangan kegemaran.. kat TV.. mau.. sampai iklan.. baru nak bangun..gi solat.. lepas tu.. time solat.. dah azan waktu seterusnya.. pernah terjadi tak?... apalah salahnya.. kita tinggalkan sekejap perkara yang lelalaikan.. dan dahulukan apa yang Allah suruh.. ?.. ni..Ingatkan kat diriku yang alpa ini.. :(
  • Perang dengan MASA/WAKTU.. terkejar-kejar pergi kerja.. sampai.. terpaksa tinggalkan anak kecil dengan pengasuh.. dan terpaksa.. berasak-asak dengan manusia mahupun.. kenderaan yang banyak di jalan raya.. huhu


Kita kena memerdekakan hati kita dari peperangan yang ada.. rajin-rajin lah kita melakukan solat.. puasa.. dan berzikir.. untuk rasa ketenangan dan kemenangan peperangan yang ada salam hati kita.. 

Ada juga.. orang sindir.. "Ala.. dia solat tak tinggal.. tapi.. mulut .. macam puaka".. opss.. sorry.. bukan orlylove.. cakap..ada ler hamba Allah..ni.. 

Sebenarnya.. orang yang cakap tu.. sedang berperang dalam hati nurani dia.. pasal orang yang sedang buat kebaikan dengan bersolat dengan baik.. tetapi.. apalah salahnya.. kalau kita nasihat kawan kita supaya kurangkan kata-kata yang tidak baik.. tentang orang lain atau sebaliknya.. 

" Hati itu Raja . Di hati sentiasa berlaku peperangan. Peperangan antara kebaikan dan kejahatan. Hawa nafsu melawan kebaikan. Jauh di dasar hati sentiasa punya ‘good intention’ tetapi samada perlakuan kita itu baik atau jahat bergantung pula pada peperangan yang akan berlaku di struktur hati paling luar. 
Sentiasa sahaja hati akan diserang bertubi2 oleh hawa nafsu yang hadirnya daripada luar dan kemenangan bergantung kepada siapa yang lebih kuat. Kebaikan atau kejahatan?
Di hati juga akan berlaku konflik antara kebaikan dan kejahatan. Bala tentera kebaikan dipandu oleh akal waras dan sebab musabab manakala bala tentera kejahatan dipandu oleh hawa dan nafsu. 

Siapakah bala tentera ini? Untuk kebaikan bala tenteranya terdiri daripada sifat mahmudah iaitu sabar, amanah, setia, hormat, dan sebagainya manakala bala tentera kejahatan adalah sifat mazmumah seperti bakhil, khianat, baran dan sebagainya. Di balik tabir kebaikan adalah hidayah yang dikurniakan oleh Allah dan di balik tabir kejahatan adalah syaitan."
kreadit kepada http://nixnadizy.blogspot.com/
Wasalam.. 

Tuesday, 6 May 2014

Kejap macam tak HALAL.. kejap macam HALAL..dah HALAL kot?

Orlylove tiap-tiap hari akan melalui jalan dari LRT Kerinchi ke office melalui denai-denai kehidupan yang getir...hehehe.. aper cerita ni.. Orlylove.. opss.. salah.. lak.. 

Aku nak cerita pasal sebuah restauran yang menyajikan hidangan ayam goreng resepi Korea terkenal masa kini yang akan di buka di Bangunan Plaza Pantai. Aku agak teruja pasal restoran hebat ni akan di buka berhampiran dengan tempat kerja aku.. tapi.. setahu aku restauran ni.. tergolong dalam restoran HALAL JAKIM.. dan yang amat mengejutnya.. aku terbaca di dinding restoran yang akan di buka ini .. 

" Chicken & Beer - If you are beer lover, you are definitely in the RIGHT PLACE have your beer with bb-q chicken! The fantastic taste of chicken will help you make a new (beer drinking) RECORD! "


Minta pencerahan daripada kengkawan yang terror English .. mengatakan yang Ayam BBQ ada mengandungi Beer/Bir .. katanya.. aku pun tak teragak nak call company tersebut..dan pihak JAKIM menanyakan kesahihan wallpaper yang aku lihat.. tetapi.. dalam sebulan lepas aku ambik gambar tersebut... aku lalu tepi restoran yang sedang di ubahsuai itu.. wallpaper yang aku lihat dahulu.. dah di tukar.. "HILANG".. fullstops. hihihi.. lagi kuat kesangsian aku sebab restoran tersebut banyak cawangan dan memiliki HALAL dari JAKIM.. 



Lihat gambar bawah selepas 1 bulan.. di tukar.. kepada..




Aku bersangka baik .. mungkin mula-mula .. mereka tersilap pilih wallpaper di sebabkan resepi asal dari korea.. so.. mungkin boleh letak beer dalam ayam .. tetapi.. mereka menukar setelah mendapat teguran daripada pihak-pihak dalaman syarikat.. bahawa wallpaper tersebut tidak sesuai.. 

Persoalan aku.. adakah benar mereka HALAL untuk semua cawangan .. atau hanya cawangan Pantai ini sahaja tidak HALAL.. ini jawapan yang aku terima..

Call Halal Jakim di no. :03-88925000/88925001

" Syarikat Genesis BBQ Malaysia..dapat halal Jakim 2012 dan mereka tidak renew selepas tahun 2012 " 

Opss.. kenapa mereka senang-senang guna halal JAKIM.. kalau mereka tidak renew.. ? Maaf nak cerita.. sebab Orlylove tidak pernah merasa makan di premis BBQ Chicken ni.. walaupun.. ada berdekatan.. dengan rumah....

Aku call pula Ustaz Mohd Hafiz (03-88925018) dari bahagian pemantauan.. untuk kesahihan.. kes.. 

Ustaz Mohd Hafiz memberi INFO : Sekarang ni dia expired 30/6/2012 . Tempoh Sijil mereka telah tamat tempoh dan mereka tidak ada permohonan baru - satu kesalah..

Opss.. Aku doakan mereka BBQ Chicken mohon sijil baru untuk semua muslim yang pergi ke sana tidak rasa bershubahah.. 

Amin...