Friday, 28 February 2014

GEMPAR..KAJIAN TERBARU MENUNJUKAN BAYI YANG MINUM SUSU IBU SENANG DAPAT PENYAKIT ASTHMA.. APA KES NI?

Assalamualaikum.. Semoga hidup kita di berkati pada hari Jumaat ini. 

"Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Bahasa yang paling manis SENYUM. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK"

Aku Orlylove terpanggil untuk meluahkan perasaan kurang senang aku dengan sebahagian para pengkaji yang suka-suka buat kajian dan meletakkan kajian mereka di dalam kitab kehidupan manusia seantario untuk kita memegang kajian mereka untuk kita amal .. tetapi.. kajian mereka.. ada was-was di dalamnya.. macam mana tu?

Korang paham tak aper yang aku tulis ni..hehe.. macam ni ler.. cakap paling mudah.. dan ringkas.. 

MEREKA buat kajian.. tentang .. 


KAJIAN 1) BAYI ELOK TIDUR MENIARAP SUPAYA SELESA DAN PERUT TIDAK KEMBUNG


- Beberapa tahun kemudian, mereka keluarkan kenyataan.. 

" BAYI tidak di galakkan untuk tidur meniarap kerana boleh menyebabkan sesak nafas dan ada kes-kes bayi meninggal di sebabkan muka tertutup sehingga lemas....

ORLYLOVE - Ni memang aku risau..tetapi.. aku dah amalkan kesemua Anak-anak aku membesar dengan tidur meniarap dari kecil .. dan mereka selesa tidur.. Memang perut pun susah nak kembung.. tapi.. dalam ISLAM.. amat menggalakkan kita tidur dalam keadaan mengiring tindih kanan dan mengadap kiblat... untuk menjaga kesihatan dan pernafasan kita.. memang mujarab..



FIRMAN ALLAH YANG BERMAKSUD : 

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)


ORLYLOVE  - 

" Bab ni aku sokong orang-orang yang buat kajian dalam ISLAM.. mungkin pengkaji yang mengeluarkan kenyataan tentang BAYI YANG MENYUSU SUSU IBU ADA PELUANG MENDAPAT PENYAKIT ASTHMA ada kepentingan dalam syarikat yang mengeluarkan SUSU FORMULA .. so ..Dr. Ni terpaksa membuat kajian sehingga terbuktinya BAYI dapat jangkitan ASTHMA dari SUSU IBU tersebut.. 

AKU MENYUSUKAN ANAK AKU yang ke 3 secara berterusan sehingga anak aku berusia 3 tahun.. Alhamdullillah dia paling kuat antibody dalamadik beradik yang lain.. Anak aku Mazwin, Sara dan kurang dapat bekalan susu badan sebab bukan rezeki mereka..tapi.. masuk anak ke 3 dan keempat Alhamdullillah..sampai sekarang Baby Rayyan dah nak masuk 1 tahun..masih boleh menyusu. 

DALAM KAJIAN AKU DR. ORLYLOVE..


AKU Orlylove menggelar SUSU IBU sebagai FAST FOOD untuk BAYI adalah kerana SUSU yang CEPAT, MUDAH dan RINGKAS UNTUK bayi menikmatinya.. ianya. 

- FREE 
- SENANG DI PEROLEHI / DI DAPATI...kalau kedai tutup susu formula tak leh beli.. hihi
- TAK SUSAH NAK SIAPKAN SUSU, kalau formula kena bawak air masak, air panas dan bekas susu yang comel2.. kehilu kehilir..hehe.. 
- BABY pun suka puting nyer.. lembut tak sakitkan gusi..kikiki..


BABY YANG DAPAT BEKALAN SUSU IBU (SUSU BADAN) SELAMA 2 TAHUN AKAN TERHINDAR DARI PENYAKIT-PENYAKIT SEPERTI DEMAM DAN SEBAGAINYA. KECUALI DENGAN KEHENDAK-NYA KITA AKAN SAKIT. ANAK ORLYLOVE 3 ORANG DAPAT ASTHMA DARI KECIK.. SEBAB KURANG SUSU BADAN... WALLAHU A'LAM

KALAU KORANG NAK ILMU-ILMU tentang susu badan.. cara nak perbanyakkannya.. dah bagaimana kaedah terbaik untuk mendapatkan bekalan susu yang banyak.. bolehlah ke link : PERSATUAN SUSU IBU



KLIK untuk INFO  Selanjutnya di sini.

Thursday, 27 February 2014

I ADA MOTOR BESAR..You ADA?.. APA BRAND?

Orlylove terasa bangga bila melihat kehebatan rakan-rakan wanitaku memiliki motor besar atau lebih di panggil minah motor berkuasa besar..tau..bukan "geng minah berbadan besar membawa motor"..kikiki.. 

erm.. bila dah lama tak jumpa .. tetiba update dalam laman sosial tentang kumpulan bermotor berkuasa besar.. GERUN..NOK.. Mak dulu berangan gak dapat MEMBELI .. motor besar.. ker.. satu hari dapat bawak motor berkuasa besar ker.. hehhee.. opsss.. tapi.. hanya aku ajer tak dapat.. tapi.. kawan baik aku ni.. bernasib baik.. sebab impian dia tercapai..akhirnya.. tahniah beb..hasrat kita telah kau tunaikan..walaupun ko sekarang ajer .. tak bawa aku sekali ..tak pe satu hari yer..aku naik motor besar hang.. AKU GAYAT.. dah la..ni.. bila semuanya membesar.. 

" Kisah motor ni terkenang aku dengan BFF aku yang aku panggil J.. korang jangan ingat J tu aper yer.. J tu nama panggilan manja aku dan best friend aku ni.. time kat kolej dulu..kitorang selalu berdua ajer membonceng motor kapcai Arwah bapa J ni....korang bayangkan dulu time kat kolej.. bila naik motor ke hulu ke hilir.. dah bangga gaban..hihi sampaikan di gelar MINAH MOTOR.. kekekke.. bila kenang nama tu..lawak pun ada.. tapi.. dulu pakai ..helmet APOLLO..longgar dengan tali pun tarak.. yer lah.. time student.. aper yang ade ajer ler..rembat..hehe.. 

Kisah yang aku tak leh lupa ketika naik motor dengan aku nyer,..BFF ..begini..jengg..jengg..jengg.. TEPAT JAM TIGA PAGI.. ehhehe.. seram lak nak citer.. kekeke.. "

Satu pagi.. aku kelam-kabut nak ke kuliah.. pagi.. kul 8 tuhh.. dah ler.. tak tidur seharian buat assignment .. dengan mata kuyu-kuyu giter. yang BFF aku ni.. siap datang bilik nak tanya pasal baju.. aku pun.. plan ler.. sama-sama kita jadi AYU harini.. sebab kuliah kali ni.. ada mamat yang kitorang masing-masing usharr..baikk nyer.. hehe.. 

Dengan penuh semangat kitorang pilih tema BAJU KURUNG KEDAH.. so memasing ler.. pakai baju kurung kedah yang agak cun gak.. time tu.. hehe
Nak jadikan kisah.. jam dah agak lewat.. dan BFF aku bawak motor.. agak bahaya.. hehe.. walaupun.. motor HONDA C70 ketika itu..    korang try bayangkan yer citer aku ni.. sure korang masyuukkk nyer.. kekeke.. 

Dewan kuliah aku ni atas bukit.. dengan gembira dan manis nyer bebaju kurung kedah.. Bff aku ni.. bawak laju sebab dah lewat.. sesampai ajer di bukit.. aku pun peluk erat ler.. pinggang dia.. tapi.. perkara yang aku tak sangka telah terjadi.. 

sambil aku layan blusss kat belakang dengan pelukan erat.. J MENJERIT.. AArrrgggghh.. KASUT AKU..!!! KASUT AKU...!!!! dengan kelam kabut dia baru nak tukar gear dari 1 ke 2...Atas bukit ni Weeeeyy motor dah mencanak 45 darjah ....aku pun .. aper lagi.. walaupun tak suka jerit.. turut menjerit.. kenapa..kenapa?.. MEMBER cakap.. KASUT AKU.. AAAAAaaarrggg.. dalam berapa saat.. tayar motor kami terangkat ke atas ler..motor C70 kami.. budak- budak cakap..buat up willy..entah betul tak term tu..hihi

Apa lagi.. motor dah buat stunt willy bagai.. aku dan J..berpusing-pusing ke belakang 2-3 kali.. dan kami berdua terjunam dalam longkang tepi bukit Dewan Kuliah tu.. kekke.. aku panic sebab aku jatuh dengan kaki dah terkangkang ke atas..tapi muka aku tertutup dengan helmet apollo yang aku pakai.. korang bayangkan badan aku dah berbentuk macam huruf U.. dalam longkang tu.. selang beberapa saaat.. ada satu objek masuk tertindih atas aku.. walaweeyyy.. BFF aku ler.. tindih aku lak dalam kotak longkang tu.. bayangkan lah.. hehhee.. 

bukan macam ni yer.. gambar hanya hiasan.. kitorang dalam longkang tapi motor kami di atas bukit..ehehe
tapi.. gambar ni pun lawak giloss..


KAMI berdua panic dan malu sangat ketika itu.. sampaikan kitorang leh duduk dalam longkang tak nak keluar.. tinggi longkang tu pun.. lebih dari tinggi kami yang 5 kali 3 inci ni.. kekkee.. sebab malu sangat ..ada lah 2-3 orang mamat kelas lain.. tolong angkatkan motor kami yang dah tercampak ke tepi longkang.. tapi.. mereka tunggu KAMI keluar dari longkang tersebut.. 

MEMANG TAK LER BEB.. keke.. lu tunggu sampai MUSANG berjanggut pun.. kitorang tak nak keluarrr.. hihi.. 

bila line dah agak clear.. baru aku dan J memanjat longkang tu sambil gelak2 besar.. memang time tu tak rasa sakit-sakit pun walupun dah jatuh longkang TETEPI.. MALU yang kitoang risaukan..

Sambil tersipu malu ..aku call abang angkat aku untuk ambil kitorang dari kelas.. so..kisah nyer.. MEMANG TERLEPAS LER KELAS ITU ..tak leh bawak dah motor C70 tu..sebab ada benda bengkok.. huhu...

lawak ni.. kalau aku dan J bertemu.. kitorang akan RECALL dan kami akan gelak macam orang giler.. tapi.. sekarang KAWAN aku ni yang dah giler.. BELI MOTOR BESAR tak ajak member..hehe...sorry beb..aku bangga dengan hang.. sebab anak dah 2.. besar2 belaka..jiwa hang tetap kental..macam dulu.. I MISS You So much.. walaupun..kita dah di bawa arus kekeluargaan.. aku tak tahu kenapa susah sangat nak bertemu..kekangan masa dan keadaan memisahkan kita.. 

Aku nak jugak ..kot2.. ada KAWASAKI LADY BIKES datang rumah aku .. ajak aku membonceng pun CANTEK.. nak rasa gak.. hehe..round-round taman 

   
kalau korang semua berminat nak guna perkhidmatan mereka untuk berkonvoi ke rumah pengantin ker.. join sekali dalam group mereka boleh gak.. call ajer.. KAWASAKI LADY BIKERS...diorang semua sporting.. team memang gempak punya.. 

Kepada semua lady bikers kat Malaysia ni.. Orlylove harapkan korang bermotorlah dengan cara sihat.. janganlah berkonvoi dengan cara bahaya dan membahayakan keselamatan pengguna jalan raya lain..ok.. 

Janganlah korang bermegah sampaikan ada berbalah sesama Umat.. semata-mata MOTOR KAWASAKI dan MOTOR DUCATI tak leh berkonvoi bersama.. hehe.. 

NATIJAH NYER kisah Orlylove dengan BFF di atas..adalah.. kalau nak menimba ILMU BIAR Ikhlas.. jangan datang ke kelas kerana ingin bergaya dan hanya.. ingin mencarik perhatian.. bukan niat untuk tumpu pelajaran.. kan Allah dah kasi CASH perhatian yang ku inginkan.. 

THANK YOU ALLAH..   

I wanna thank you for all the things that you've done

Tuesday, 25 February 2014

ORLYLOVE DAPAT LAMARAN DARI ASTRO OASIS "SALAM MUSLIM"

KENANGAN TERINDAH ORLYLOVE BERSAMA RAKAMAN RANCANGAN 
"SALAM MUSLIM" DI ASTRO OASIS 106


Aku menerima panggilan dari satu nombor yang tiada dalam senarai member2 dalam simpanan handphone Aku...jengg jengg..jeng.. alamak.. dah miss call.. sorry .. kalau tak kenal.. Aku tak akan call balik kecuali .. pemanggil meninggalkan sms..huhu.. 

dah 5 kali miss call ni.. sorry le.. bro..Aku tido ler.. TENSION TAK TERIMA BR1M.. wakkkkaa.. rehat kan minda..kiki..RUPA-RUPANYA.. tawaran lagi HEBAT DARI BR1M menyusul.. syyyssshhsssss..

Bila petang, sambil aku rehat-rehat dengan anak-anak.. masuk satu ring tone.. kriiingggg.. HA!! nombor yang miss call sampai 5 kali tu call lagi.. 

" Assalamualaikum.... Ya..saya..kenapa?.. Ha..yer ker,,,bestnyer,.ok bila tu..? erm..saya masuk TV? Erm.. You bawak semua Crew ker? channel aper? Haaa... saya tak ada ASTRO ler.. dah lama sekat.. sebab pakai UNIFI.. ok..ok.. boleh bawa satu famili ker? ok.. saya datang dengan my belove husband dan anak-anak.. ok.. see ya.. tomorrow.. " 

Ha..korang tak payah ler..tau aper yang PENERBIT Rancangan itu cakap yek... korang bayangkan jer lah soalan dia..berdasarkan jawapan saya.. kekeke..

TAPI AYAT BEST YANG DIA CAKAP ADALAH.. "Maaf puan.. saya PENERBIT RANCANGAN SALAM MUSLIM DI ASTRO OASIS..saya baca BLOQ PUAN.. " 

Pergh.. sorry beb..saya bukan nak Riak tapi terlalu Happy maa..sebab kerja jari jemari menaip keyboard ni..di hargai oleh seorang PENERBIT RANCANGAN TV.. 

OK..aku ni.. dah ler.. tak pernah masuk tv.. hehe..korang jangan ler..ingat AKU NAK MASUK DALAM TV YERK..hehe.. AKU PERLU TV YANG 40 inci ke atas kalau aku NAK MASUK DALAM TV tu.. kekeke...lawak hentam saja ko labu.. 

Nak glamor bukan niat di hati.. cuma aku panic.. tak ada baju yang glamour dan trend terkini.. Time ni ler.. baru pikir.. kenapa aku tak carik SPONSER .. wahhaha.. banyak butik-butik online.. nak kasi sponser ni.. kekeke.. 

STOP!!! INGAT ORLYLOVE.. kamu tu bukan ARTIS .. bukan Prof.Br. Orlylove.. Penceramah Bebas.. untuk AKU KAYA ker??.. stop berangan.. 

Waaaa.. masalah .. ni.. releks.. Orly..jangan panic.. tarik nafasss.. lepas.. tarik nafasss lepas.. ni bukan rancangan untuk ko jadi artis pun.. pakai jer ler.. seadanya.. jangan nak hypocrite depan orang.. ko adalah ORLYLOVE..so..jadilah ORLYLOVE... 

Sepanjang sessi rakaman berjalan.. aku terharu di sebabkan Adik lelaki aku membawa anaknya bersama untuk memberi sokongan kepada kakaknya.. hehe.. korang layanzz jer lah .. kenangan terindah aku.. ni....

 Rakaman sedang bermula ....banyak soalan untuk dijawab macam nak mintak kerja.. jawatan CEO..

 Senyum sikit.. Anak-anak kena main jejauh.. dulu

 Abang cameramen  tengah shoot scene aku beriadah bersama keluarga tercinta... 

 sempoi ajer dua orang adik  ni layanzzz ketika sessi pengambaran berjalan.. hehe.. so sweet.. 


 Sara malu-malu dengan abang kamera


 Kakak Mazwin.. malu-malu kucing nak melemparkan senyuman.. yang si Qalesya tu ha.. buat-buat macho tak suka tengok kamera..hehe.. 

 Ha.. tonggeng bang.. untuk dapat shoot terbaik ..di benarkan.. hehehe.. 



 yang baju putih tu..Orang Kuat Tuan Producer En. Azly Murad


 Penuh dah kerusi taman ni.. dengan family Orlylove.. hehhe.. 


Buai laju-laju.. Aku nak kawin dengan Anak RAJA.. ekkekke.. yang comel lotey..sebelah Qalesya ni.. Anakanda Saudara Aku.. Raja Hannah Aqilah.. Thanks datang kerana beri support kepada bonda..  


" Aku Orlylove beserta dengan keluarga.. ingin memohon ampun kepada Team Penerbit SALAM MUSLIM, kalau membuatkan uols terpaksa memberi lebih masa untuk kami bermain-main dengan shoot-shoot yang cantik untuk uols..


Sorry beb sebab ini 1st time kami sekeluarga beraksi untuk sebuah produksi rancangan TV.. best bekerja dengan orang-orang kuat yang telah memenangi Anugerah Skrin (ASK) 2013 bagi kategori Dokumentari / Majalah Terbaik - Salam Muslim (ASTRO OASIS) -kredit kepada Encik Azly Murad Bin Ramly atas usaha kuat anda ini .. yang cuba menghubungi saya hingga selesai tugas yang dituntut oleh pihak produksi. 

Terima Kasih juga di panjatkan kepada Adikandaku yang tercinta..orang kuat SILVER BLUE PHOTOWORKS.. MIOI.. kerana sudi TERJAH untuk mengambil moment terindah dalam hidup AKU ORLYLOVE... 

Tarikh 23hb Feb 2014 adalah tarikh yang tidak akan aku lupakan.. 
Wasalam.. 

Monday, 24 February 2014

RAKYAT SELANGOR DAPAT BR1M, TAPI AIR TARAAAKKK.. SABARRRRR.. DARI SYABAAASSS..


Sedih Orly tengok gambar di bawah Dugaan di musim kemarau.. 
Maaf kalau tajuk di atas menyebabkan ada insan-insan tersinggung.. Orly tak de niat.. tapi.. inilah hakikatnya.. Setelah sebahagian besar rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan  memanjatkan rasa syukur kehadrat Allah S.W.T kerana menerima bantuan kewangan dari pihak KERAJAAN, kita diduga dengan ketiadaan air di rumah.. 


Ehsan dari Sinarharian...

Bersabar yer adik-adik dan ibu-ibu semua.. saya ada anak saya tahu bagaimana keadaan ketika ketiadaan air.. dengan baju tak dapat nak basuh berhari-hari.. makanan tak dapat nak masak dengan baik.. sure makan luar ajer.. lepas tu.. duit pun makin berkurangan.. dan macam-macam lagi dugaan ..dengan sakit perut nak berak lagi.. nak mandi.. kalau sehari tak ada air pun kita dah tak selesa.. badan dah bau acheemm..hehe.. dengan nak solat.. nasib nak ambil wuduk hanya guna air yang sedikit sahaja pun sah solat kita..

Opss..cukup orlylove..jangan mengeluh..ni semua dugaan Allah.. kita manusia menerima setiap ujian Allah dengan redha dan menganggap ini satu rahmat dariNYA.. 

Korang bayangkan.. bila tak ada air.. kemarau.. perniagaan air kelapa yang selama ini kurang sambutan..akan mendapat sambutan HANGAT tak gitu..? 

" Orang yang berniaga di kawasan KL..tempat yang ada air..akan dikunjungi ramai pelanggan dari masyarakat setempat berasal dari kawasan SELANGOR..yang mengalami masalah bekalan air..  tak gitu..? " REJEKI.. REJEKI.. hehhehe.

NI SEMUA SATU RAHMAT untuk satu pihak dan DUGAAN untuk pihak lain terima dengan perasaan SABAR... 

ANTARA KAWASAN-KAWASAN YANG TERJEJAS

Status Terkini Gangguan Bekalan Air Di Beberapa Kawasan Di Hulu Langat, Kuala Langat, Kuala Lumpur dan Petaling Jaya


Kuala Lumpur – Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) ingin memaklumkan status terkini gangguan bekalan air tidak berjadual yang melibatkan beberapa kawasan di Negeri Selangor, Wilayah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya yang berlaku sejak kebelakangan ini.

Sehingga kenyataan ini dikeluarkan, sejumlah 27,003 pintu rumah di bebeberapa kawasan di Hulu Langat dan Kuala Langat masih mengalami terputus bekalan air kerana Loji Rawatan Air (LRA) Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi masih ditutup semenjak 28 Januari 2014 yang lalu disebabkan pencemaran kandungan ammonia yang tinggi di Sungai Langat. Senarai kawasan yang masih terputus bekalan disebabkan penutupan kedua-dua loji rawatan air tersebut adalah seperti berikut:-

WILAYAH HULU LANGAT
1
Taman Setia, Balakong
10
Taman Sri Indah
2
Desa Karun Mas
11
Taman Impian Ehsan
3
Taman Cheras Jaya
12
Taman Suria
4
Taman Bukit Emas
13
Taman Kasturi
5
Taman Impian Indah
14
Kampung Baru Balakong
6
Taman Sejati
15
Taman Seri Sungai Long
7
Taman Bukit Sungai Long
16
Taman Seri Kenangan
8
Taman Taming Indah
17
Batu 11, Jalan Cheras
9
Kawasan Perindustrian Cheras Jaya
18
Taman Balakong Jaya
JUMLAH PINTU RUMAH: 18,430
WILAYAH KUALA LANGAT
1
Kampung Olak Lempit
11
Taman Sri Dagang
2
Kampung Bukit Changgang
12
Taman Ambar
3
Kampung Labohan Dagang
13
Taman Langat Murni
4
Taman Changgang Jaya
14
Taman Langat Utama
5
Kompleks Perabut  Olak Lempit
15
Taman Murnimas
6
Rtb Bukit Changgang
16
Taman Sri
7
Bandar Seri Ehsan
17
Taman Sri Cheding
8
Bandar Mahkota
18
Sekolah Tamil Sungai Sedu
9
Bandar Sungai Emas
19
Selangor Dredging
10
Taman Arked


JUMLAH PINTU RUMAH: 8,573

Dalam masa yang sama, sejumlah 83,084 pintu rumah di beberapa  kawasan di sekitar Hulu Langat, Kuala Langat, Kuala Lumpur dan Petaling Jaya juga mengalami terputus bekalan air dan tekanan rendah sejak kebelakangan ini disebabkan pertambahan permintaan air yang mendadak ekoran dari cuaca panas kering dan ketiadaan hujan yang berlarutan.  Senarai kawasan yang terlibat dengan gangguan bekalan air ini adalah seperti berikut:-

WILAYAH HULU LANGAT

1
Bandar Tun Hussien Onn
2
Saujana Impian

JUMLAH PINTU RUMAH: 8,378

WILAYAH KUALA LANGAT

1
Batu 7 ijangkang
8
Taman Permai Sijangkang

2
Batu 8 Sijangkang
9
Taman Sijangkang Indah

3
Batu 9 Sijangkang
10
Taman Medan Indah

4
Batu 9 Kg Medan
11
Taman Perwira

5
Batu 9 Kebun Bharu
12
Taman Sijangkang Jaya

6
Taman Desa Sijangkang
13
Taman Seri Medan

7
Taman Rivera Perdana



JUMLAH PINTU RUMAH: 7,351

WILAYAH KUALA LUMPUR
1
Angsana Hilir
34
Taman Tayton View
2
Ampang Hilir
35
Taman Connaught
3
Taman Pertama
36
Pandan Prima
4
Taman Bukit Pandan
37
Taman Tenaga
5
Kg Pandan Luar
38
Taman Ikan Emas
6
Kg Pandan Dalam
39
Sebahagian Bandar Tun Razak:
7
Taman Koperasi Polis

  • Hospital UKM (HUKM)
8
Taman Desa Baiduri

  • Jln Tenteram
  • Jln Yaakob Latif
9
Bandar Damai Perdana
40
Taman Midah
10
Taman Damai Perdana
41
Taman Desa Aman
11
Taman Desa Cahaya
42
Taman Rajawali
12
Taman Sri Bahagia
43
Taman Cheras Makmur
13
Taman Bukit Anggerik
44
Kg. Cheras Baru,  Bukit A & B
14
Taman SPPK Bkt Cheras
45
Sebahagian Kawasan Damansara:
15
Taman Orkid Desa

  •  Jalan Segambir
16
Taman Segar

  • Jalan Belimbing
17
Taman Billion

  • Jalan Setiabistari
18
Taman Supreme

  • Jalan Setiamurni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 & 12
19
Taman Cheras

  • Jalan Setiabudi
20
Taman Cheras Utama

  • Jalan Setiarasai
21
Taman Cheras Hartamas

  • Jalan Setiarayai
22
Taman Bkt Segar Jaya

  • Jalan Setiajaya
23
Bandar Baru Segar Utama

  • Jalan Medan Setia
24
Taman Damai Indah

  • Jalan Setiabakti
25
Taman Minang Ria

  • Jalan Setiakasih
26
Taman Bukit Angsana

  • Plaza Damansara
27
Taman Suria Jaya

  • Taman Seri Beringin
28
Taman Len Seng


29
Taman Desa Cheras


30
Taman Alam Damai


31
Taman Maluri


32
Taman Bukit Segar


33
Taman Bukit Segar Masera


JUMLAH PINTU RUMAH: 55,826
WILAYAH HULU PETALING

1
Puchong Jaya
4
Kawasan Perindustrian Bandar Puchong

2
Pusat Bandar Puchong
5
Taman Bukit Kuchai

3
Taman Wawasan



JUMLAH PINTU RUMAH: 11,529


  • Nasihat orlylove, dalam keadaan cuaca panas dengan air tiada ni..jangan lah pulak ada orang yang suka buka baju "berlenggeng" kata orang tua-tua..lepas tu.. diri kat tingkap-tingkap rumah.. buruk nampak dek jiran yang lalu.. walaupun panas, aurat masih kena jaga..baik lelaki .. mahupun perempuan..
  • Kurangkan minum ais batu..sebab nanti badan kita akan terhidrat oleh air di sebabkan cuaca terlalu panas.. (dehydration).. tapi.. tipu LAH dengan cuaca panas ni ramai nak order air PANAS.. hehe.. lagi-lagi ORLYLOVE.. hehe.. aper pun.. minum air kosong yang banyak ler.. yer..
  • Ada peluang untuk menadah air/menyimpan .. pegilah beli tong-tong besar untuk simpan air.. kalau dah simpan..senang.. kalau air masih ada..tiada gangguan bekalan..biarkan dalam tong simpanan.. satu hari kalau air tak ada boleh guna.. AIR SIMPANAN TAK ADA TARIKH LUPUT>..kecuali.. air tercemar dengan tahi cicak dan serangga masuk seperti lipas dan nyamuk membiak.. so..kena tutup tong air tu yer..
     
  • kalau kasawan yang ada gangguan air berjadual.. perlulah guna air dengan bijak.. seperti.. Air basuhan yang keluar dari washing machine kita tu.. try tadah masuk dalam besen atau tong..untuk kita guna basuh toilet..setelah kita "MEMBUANG".. kalau tengah tak ada air nanti.. wangi..ajer air kumbahan nanti.. hehehe.. kesan sabun banyak lagi..hihihi..

    Boleh gune untuk siram pokok bunga..TAPI..UNTUK SESIAPA BASUH KAIN GUNA BAHAN BASUH ORGANIC AJER YER.. ehhehe.. seperti produk cuci dari ORGANIK..
  •  Kalau siapa yang ada perangai suka tukar-tukar baju macam pelakon filem Hindustan tu.. setiap jam nak tukar baju...tu.. ubah ler..sikap.. AIR TENGAH KENA CATU NI..(MACAM PERANGAN I KECIK-KECIK..mak I cerita ler..ANAK I pun dah IKUT>. sehari rasanya.. lebih 5 helai tukar.. )

    TAPI!!!Janganlah mengambil kesempatan di atas keadaan Sungai kering..air di catu.. sampaikan uolsss..tak tukar baju sampai seminggu... pakai..gantung.. pakai.. gantung.. eheeem.. kalau korang jalan sehari dibawah panas terik..peluh dah mencucuri rahmatnya.. so..korang rasa hormon korang tu tak dirembes dengan baiknya sehingga peluh dijangkiti BAKTERIA.. ?

    Please.. dengan air TARAK..PANAS TERIK.. TEKAK DAH NAK SAKIT.. KERING.. lepas tu..HIDUNG lak dicucuk dengan BAU KORANG yang ACHEMMMM.. mau pengsan lepastu.. hehe.. 
BERJIMAT MEMBAWA BERKAT..

WASALAM.. 

Baca selanjutnya warkah dari pihak SYABAS

Sunday, 23 February 2014

PENIAGA BUKAN ISLAM GUNA PEKERJA MELAYU INDON DI KEDAI MAKAN

Saya Mulakan dengan Bismillahirahmannirahim.. 

Aku Orlylove terpanggil untuk meluahkan rasa kurang senang aku dengan segelintir masyarakat ISLAM yang memandang mudah dengan makanan yang kita makan seharian dengan sewenang-wenangnya. 








" HALAL?..Tak ada BABI punya.. BOLEH MAKAN.. ALA..jangan takut.. TENGOK SEMUA MELAYU MAKAN .. Ha..Yang pakai tudung pun ada kat dalam..restaurant ni.. HALALLLLaaaa.."












Aku nak citer pasal kenalan aku seorang perniaga berbangsa bukan ISLAM membuka gerai jual makanan yang nampak simple dan menarik perhatian semua bangsa di Malaysia ni.. untuk menikmati sajian seperti, ROJAK BUAH, POPIA BASAh, BUAH POTONG, dan AYAM Goreng Crispy.. 

Mula perniagaan kurang maju di sebabkan dia menjual di kawasan yang rata-rata pengunjungnya MELAYU dan peniaga itu adalah bapa kenapa kenalan aku sendiri... so.. nak pendekan cerita.. perniagaan di ragui sebab muka bukan MELAYU.. 

PERNIAGAAN berjalan kurang lancar selama 3 bulan dan makin lembab. Adalah seorang rakan aku ni.. menasihati kenalan perniaga makan ni.. 

" You kena tukar strategy .. sebab orang MELAYU takut nak makan..sebab bukan melayu yang JUAL...so you kena hire orang indon pakai tudung.. nampak macam ISLAM.. jadi PENJUAL.. "     

Wah.. business MENJADI.. ramai MELAYU membeli..

Aku yang ada di kawasan perniagaan berasa sedih dan mana yang aku tegur untuk memberi tahu .. aku try sapa.. tapi.. ada kalanya aku berasa bersalah pula dengan kenalan aku yang mula nak berniaga.. 

Persoalan nya.. Orang kita juga.. kalau dah nampak 
TULISAN PAPAN MENU ADA TULIS MENU DALAM BAHASA LAIN SELAIN BAHASA MALAYSIA... patutlah di ragui.. 

KITA RAKYAT MALAYSIA SEMUA orang tahu bahasa MALAYSIA.. 
oo.. ada orang cakap untuk 1 MALAYSIA kena tulis banyak BAHASA .. 
TAK ADA MAKNA NYA... 

Amalan biasa orang MELAYU ISLAM MALAYSIA amalkan ketika memilih tempat MAKAN ADALAH:

  • KALAU KEDAI MAKAN ITU MEWAH.. DAN CANTIK.. tak kisah siapa memasaknya.. TAK PERLU SIJIL HALAL JAKIM..- Boleh MAKAN
  • Kalau kedai MAKAN ITU nampak ada pelanggan muka MACAM MELAYU.. TAK PERLU WAS-WAS.. SURE HALAL..Nyer.. nak nak.. ADA WANITA BERTUDUNG.. sedang menjamu SELERA..
  • Semua orang ISLAM di MALAYSIA dok kacau perniaga CINA, INDIA yang tak ada TANDA HALAL JAKIM.. tapi.. korang ada pernah was-was tak dengan RESTAURANT THAI?.. Comfirm HALAL? tak semua restaurant THAI adalah perniaga ISLAM..
  • Masakan yang di jual oleh perniaga INDONESIA..muka MELAYU tapi bukan ISLAM?.. janji pakai TUDUNG.. ok ajer.. 
  • ASAL MUKA MACAM MAMAK..HALAL.. 
  • Kalau makan di tempat-tempat pasaraya MEGA-MEGA yang ada di bandar KL nun.. main makan ajer.. padalah.. budak yang ambik Order bertatu-tatu.. tukang masak dia pun macam Lu Langsi Lu Mati..wkakakka.. tapi.. confidence ajer.. sebab.. orang MELAYU kita ramai makan di sana.. jangan takut.. ada SIJIL HALAL.. Photostat RAMAI2..tampal tepi dinding nun.. 


" Nasihat Orlylove senang ajer.. korang nak saham akhirat banyak atau pandangan MULIA di mata DUNIA yang tinggi...kalau korang makan di tempat ada KLASSS kau MARIA..orang akan pandang kau banyak duit.. atau masak makanan sendiri nampak macam HINA miskin.. KORANG pikir ler.. sendiri.. ILMU yang kita timba dari kecil hingga ke besar.. kita yang boleh pikir mana yang baik mana yang buruk.. kalau makan makanan yang was-was kita akan di anggap MAKANAN SHUBAHAH..   " 

Sama-samalah kita tegur menegur untuk kesejahteraan di dunia dan akhirat.. Wasalam.. 


TERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN PRIHATIN..  

Thursday, 20 February 2014

GEMPAR ,, ANAK 4 TAHUN LUKIS GAMBAR HANTU YANG MENGGANGGU BELIAU SELAMA INI!!

Agak-agak meletooopss tak tajuk Aku? hehehe.. ini kisah benar,, tau.. bukan cerita dongeng.. 
Orlylove sekeluarga gelak besar bila menemui kertas kerja MAISARA anakku yang berumur 4 tahun ni.. SARA sekarang masuk sekolah tadika di Tadika Perpaduan. 

Alkisah cerita anak Orlylove yang pertama..si Kakak Mazwin, dia pun mendapat didikan awal seawal 4 tahun juga di sekolah yang sama.. tapi sempat 4 bulan sahaja.. di sebabkan cikgu yang terlalu garang dan bengis..dia berhenti tak nak sekolah.. sekarang.. perkara tersebut menular ke adik nyer.. pulak.. baru sekolah sehari dua semangat.. lepas tu.. cuti panjang raya cina.. terus malas malasan dah.. 

Sekarang ni.. kisah aku mengangkat SARA dan memujuk beliau setiap pagi bermula.. hehe.. kadang elok kadang susah.. tapi In Sha Allah lepas ni..harap-harap ok ler.. aku dah bincang dengan guru kelas yang dia pemalu orang nyer.. so kena pandai pujuk..jangan guna kekerasan SUARA jerit-jerit..dia takut sikit.. hehehe.. suara MAMA dia macam bunyi petir..ok.. itu MAMA dia..kikiki..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
CIKGU MULAKAN KELAS DENGAN AKTIVITI MEWARNA NOMBOR.. 
CANTIK TAK..?..ok ler.. Mama kasi ***** Bintang.. 
untuk anak Mama.. SARA  yang baru umur 4 tahun.. 


TARAAAA.. bila cikgu dah suruh melukis APA SAHAJA.. ACARA BEBAS... 

HANTU 1

Mata BULAT, TANGAN BANYAK..KAKI 2..DAN PAKAI BOW TIE.. hehe..


HANTU 2
MATA BESAR, TANGAN 2, KAKI 2 dan BEREBEN di KEPALA


BARU BELAJAR SALIN PERKATAAN DAN NOMBOR


CIKGU SURUH TULIS HURUF " a "
SARA TULIS NOMBOR  " 9
TERROR TAK?..hehe.. 


CIKGU AJAR TULIS HURUF " A " BESAR 
SARA LUKIS KAWAN DIA ..HAHAHA..


BILA DAPAT PELUANG LUKISAN "BEBAS"...

TARAAAA.. 

KAWAN-KAWAN SARA SEMUA KELUARRRR...EEEEiii.. SERAMMMM.. hihihi

KETURUNAN HANTU-HANTU.. 
BERAMBUT PANJANG, TERCACAK-CACAK, TANGAN 2, BADAN TINGGI DAN KAKI 2

TAPI..MATA HANTU KALI NI.. BULAT  DAN TUTUP..MUNGKIN SUKA TIDUR..



Mungkin ini yang SARA nampak selama ini..membuatkan dia takut nak ke SEKOLAH.. ramai tu.. 1 family.

CIKGU SURUH TULIS NOMBOR " 3
TAPI SARA DAPAT LUKIS.. 
KAWAN-KAWAN DI LAGI.. 3 EKOR.. RISAU KAN MAMA.. 


" Kepada sesiapa yang boleh menilai LUKISAN-LUKISAN berharga ANAK kedua saya ini..Boleh lah kasi Komen..Mungkin LUKISAN ini akan jadi LUKISAN paling berharga kepada ORLYLOVE satu hari nanti..hehe..Boleh lawan LUKISAN MONALISA..hehe..

Semua lukisan di atas, di lukis ketika SARA baru masuk kelas..dalam seminggu belajar..lepas kami jumpa lukisan SARA.. Kami sekeluarga memuji beliau dengan bertepuk tangan beramai-ramai untuk menghargai beliau sebab sudah pandai MELUKIS.. tanpa kami mengajar bagaimana nak lukis ORANG.. 
Mungkin saya banyak melihat kakak dia MAZWIN melukis dan dia ingin cuba sendiri..

Saya cuba memperbaiki lukisan SARA dengan memberitahu.. 
" SARA.. KITA MANUSIA..COMEL.. CANTIK.. Dan Tak tinggi MACAM dalam lukisan SARA ni..lepas ni.. SARA buat ORANG pendek sikit dari LUKISAN SARA ni..yek.." 
DAN .. SARA MENGANGGUK SETUJU.. hehehe.. 


SUSULAN KISAH SARA
KISAH YANG MUNGKIN KORANG NAK BACA..