Sunday, 23 February 2014

PENIAGA BUKAN ISLAM GUNA PEKERJA MELAYU INDON DI KEDAI MAKAN

Saya Mulakan dengan Bismillahirahmannirahim.. 

Aku Orlylove terpanggil untuk meluahkan rasa kurang senang aku dengan segelintir masyarakat ISLAM yang memandang mudah dengan makanan yang kita makan seharian dengan sewenang-wenangnya. 








" HALAL?..Tak ada BABI punya.. BOLEH MAKAN.. ALA..jangan takut.. TENGOK SEMUA MELAYU MAKAN .. Ha..Yang pakai tudung pun ada kat dalam..restaurant ni.. HALALLLLaaaa.."












Aku nak citer pasal kenalan aku seorang perniaga berbangsa bukan ISLAM membuka gerai jual makanan yang nampak simple dan menarik perhatian semua bangsa di Malaysia ni.. untuk menikmati sajian seperti, ROJAK BUAH, POPIA BASAh, BUAH POTONG, dan AYAM Goreng Crispy.. 

Mula perniagaan kurang maju di sebabkan dia menjual di kawasan yang rata-rata pengunjungnya MELAYU dan peniaga itu adalah bapa kenapa kenalan aku sendiri... so.. nak pendekan cerita.. perniagaan di ragui sebab muka bukan MELAYU.. 

PERNIAGAAN berjalan kurang lancar selama 3 bulan dan makin lembab. Adalah seorang rakan aku ni.. menasihati kenalan perniaga makan ni.. 

" You kena tukar strategy .. sebab orang MELAYU takut nak makan..sebab bukan melayu yang JUAL...so you kena hire orang indon pakai tudung.. nampak macam ISLAM.. jadi PENJUAL.. "     

Wah.. business MENJADI.. ramai MELAYU membeli..

Aku yang ada di kawasan perniagaan berasa sedih dan mana yang aku tegur untuk memberi tahu .. aku try sapa.. tapi.. ada kalanya aku berasa bersalah pula dengan kenalan aku yang mula nak berniaga.. 

Persoalan nya.. Orang kita juga.. kalau dah nampak 
TULISAN PAPAN MENU ADA TULIS MENU DALAM BAHASA LAIN SELAIN BAHASA MALAYSIA... patutlah di ragui.. 

KITA RAKYAT MALAYSIA SEMUA orang tahu bahasa MALAYSIA.. 
oo.. ada orang cakap untuk 1 MALAYSIA kena tulis banyak BAHASA .. 
TAK ADA MAKNA NYA... 

Amalan biasa orang MELAYU ISLAM MALAYSIA amalkan ketika memilih tempat MAKAN ADALAH:

  • KALAU KEDAI MAKAN ITU MEWAH.. DAN CANTIK.. tak kisah siapa memasaknya.. TAK PERLU SIJIL HALAL JAKIM..- Boleh MAKAN
  • Kalau kedai MAKAN ITU nampak ada pelanggan muka MACAM MELAYU.. TAK PERLU WAS-WAS.. SURE HALAL..Nyer.. nak nak.. ADA WANITA BERTUDUNG.. sedang menjamu SELERA..
  • Semua orang ISLAM di MALAYSIA dok kacau perniaga CINA, INDIA yang tak ada TANDA HALAL JAKIM.. tapi.. korang ada pernah was-was tak dengan RESTAURANT THAI?.. Comfirm HALAL? tak semua restaurant THAI adalah perniaga ISLAM..
  • Masakan yang di jual oleh perniaga INDONESIA..muka MELAYU tapi bukan ISLAM?.. janji pakai TUDUNG.. ok ajer.. 
  • ASAL MUKA MACAM MAMAK..HALAL.. 
  • Kalau makan di tempat-tempat pasaraya MEGA-MEGA yang ada di bandar KL nun.. main makan ajer.. padalah.. budak yang ambik Order bertatu-tatu.. tukang masak dia pun macam Lu Langsi Lu Mati..wkakakka.. tapi.. confidence ajer.. sebab.. orang MELAYU kita ramai makan di sana.. jangan takut.. ada SIJIL HALAL.. Photostat RAMAI2..tampal tepi dinding nun.. 


" Nasihat Orlylove senang ajer.. korang nak saham akhirat banyak atau pandangan MULIA di mata DUNIA yang tinggi...kalau korang makan di tempat ada KLASSS kau MARIA..orang akan pandang kau banyak duit.. atau masak makanan sendiri nampak macam HINA miskin.. KORANG pikir ler.. sendiri.. ILMU yang kita timba dari kecil hingga ke besar.. kita yang boleh pikir mana yang baik mana yang buruk.. kalau makan makanan yang was-was kita akan di anggap MAKANAN SHUBAHAH..   " 

Sama-samalah kita tegur menegur untuk kesejahteraan di dunia dan akhirat.. Wasalam.. 


TERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN PRIHATIN..  



TERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN PRIHATIN..  

Kepada yang menerima BR1M.. gunakan lah duit itu sebijak-bijaknye.. rezeki yang Allah berikan ada sebab..bukan suka-suka DIA nak kasi.. kalau yang dah minta tak dapat itu ..anggaplah tiada rezeki.. Hanya Allah yang tahu kenapa kita tak dapat.. bukan kerana KERAJAAN BN tak kasi.. atau PAK NAJIB tak tunai JANJI. Berbaik sangka adalah yang TERBAIK.. kalau rajin nak merayu pergi lah merayu .. di benarkan.. hihi

Cara Buat Rayuan BR1M 2014

  • Anda boleh mendapatkan borang rayuan Bantuan Rakyat 1Malaysia 3.0 di mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan isi borang tersebut selengkapnya sebelum dihantar semula ke LHDN tersebut. 




Talian Hotline Rayuan BR1M 2014


  • Talian Hotline BR1M: 1-800-222-500/ 1-800-88-2716
  • Talian Khas BR1M: 03 8313 8987/ 03 8312 8988/ 03 8313 8989
  • Emel BR1M: br1m2@treasury.gov.my / br1m1@treasury.gov.my

Tarikh mula rayuan dan link borang online akan diupdate kemudian.




Post a Comment