Sunday, 30 November 2014

CARA BUAT DONUT GEBU DAN LEMBUT.. TErangkattttttt..

Assalamualaikum.. semua.. selamat hari Sabtu.. Hari ni.. Orlylove Berjaya masak donuttt.. I tell you.. I cuba cari resepi kat google.. jumpa ler.. satu blog ni.. Life is Colorful .. terima kasih cik.. saya tiru.. sebijik.. sebijik.. jadi laaaa.. hehhe.. sedap dan gebuss..

You all try ler.. best tau main masak-masak ni.. mudah jer,, lepas ni.. boleh belajar hias donut kita seperti beli kat Big Apple tu.. huhu...

Resepi Donut Gebu yang Orlylove cuba seperti di bawah.. :

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air suam kuku
  • 2 sudu besar mentega
  • 6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis)
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 1 paket yis (jenama mauripan)
  • 1 biji telur

Cara-cara

1. Cairkan mentega dan ketepikan.
2. Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut.
3. Masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit.
4. Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
5. Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.kacau.

6. Masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum.
7. Gaul sebati dengan senduk. biar adunan lagi selama 45 minit.
8. Adunan akan naik selepas 45 minit.
9. Banyakkan tepung ditangan supaya adunan tak melekat.(adunan memang agak lembik - memang lembik tau!). Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan atas papan pencanai. tekan acuan donut yg telah dicelup sedikit tepung.
10. Sediakan minyak untuk menggoreng. gunakan api sederhana. alih selalu supaya dapat warna yang sekata. setelah agak kekuningan bolehlah diangkat.
11. Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice... saya guna gula icing.. hehe.. untuk 1st time percubaan.. Urika.. akhirnya.. Berjaya.. jangan lupa cuba.. ok.. memang sedapppp..
Hasil selepas terap.. guna acuan donut..
Jengggg.. jengg.. jenggg.. TARAAAAA..

 Yeahhh.. ini lah hasilnya.. yummy.. menjadi.. experiment pertamaku.. Selamat mencuba kengkawan.. 

Sunday, 9 November 2014

GEMPAR: VIDEO YANG TIDAK PERNAH DI DEDAHKAN SELAMA INI TENTANG MH17 di TEMBAK

Masih terkenangkan Kisah Ngeri tentang MH17 yang Tragis.. 

Lihat Video yang tidak pernah di dedahkan sebelum ini tentang kejadian Tragedi MH17 yang berbahasa melayu..



Semoga semua Roh orang-orang Islam yang terlibat di dalam penerbangan MH17 ini di tempatkan di kalangan orang-orang beriman. Amin.

PERKARA YANG ORLYLOVE NAK BUAT TAPI BELUM BERPELUANG..

Assalamualaikum.. kepada semuanya di harap sihat-sihat sentiasa okeyyy...

Orlylove nak share beberapa perkara yang selama ni .. dari kecik Orlylove tak dapat buat dan teringin sangat nak buat..Semua perkara ni..hanyalah untuk melengkapkan diri di dunia ini sahaja.. tapi untuk persediaan akhirat.. In Sha Allah.. tengah membuat persediaan.. juga..Doakan yer..

Hokeyy.. kalau Orlylove tidak bekerja sekarang.. dengan menggunakan segulung Ijazah yang dibekalkan. Orlylove mungkin akan jadi.. hehehe.. maluler.. agak..agak korang aper yer?
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
1. Menjadi Mak Andam.. 
Hehehe.. Dengan minat suka make up dari kecik.. memang suka sangat bila tengok orang yang buruk, maaf orang yang tak berapa cantik macam Orlylove ni.. di makeupkan dan tetiba nampak seperti PRINCESS.. hehe..

NI ketika Orlylove mula-mula belajar Make up di sebuah butik Bernama MATAHARI.. didikan Kak Umi. 


 
NI gambar ketika menjadi tenaga pengajar dan pelajar.. Mula-mula mendapat didikan formal dalam mengandam. Teringin nak masuk bidang Andaman secara serius tetapi.. masih belum di izinkan..

Antara Orang-orang yang pernah dapat sentuhan Orlylove.. jeng..jeng..jeng.. hehe.. time ni tengah belajar hokey.. jangan komen banyak-banyak.. hehe...

 
 

 


 
2. Membuat KONSERT seperti Ella 
 
Lawak giloss.. impian nyer.. Kalau ulos nak tahu.. dulu ketika mude remajer.. hehe.. Orlylove belajar bermain gitar dengan adik lelakiku.. lagu pertama Orlylove berjaya main.. dan nyanyikan nak tahu tak? ,... lagu pergilah sayang.. dari Korie adik ELLA.. 

Bila dah pandai sikit.. banyak ler..lagi lagu yang Orlylove belajar.. dan mainkan tetapi sekarang macam dah lupa ajer.. tapi.. best nyer.. kalau dapat buat konsert ketika itu.. hehe.. verangan kejap..  Sekarang ni.. ramai penyanyi wanita tumbuh seperti cendawan yang pandai menyanyi sambil main gitar..seperti adik kita tu.. si  Cinta Muka BUku..Si Najwa Latiff..dan banyak lagi..
 
Tapi.. tak dapat buat konsert solo pun tak aper ler.. sebaba dah pernah masuk rancangan OASIS pun dah ok dah ler..kenangan terindah dalam hidup dah pun.. hehe.
 

 
video

 

 


3. Belajar Berenang
 
Memang dari kecik sampai besar tak reti berenang.. dengan harapan kalau satu hari dapat berenang..memang hebat dan lengkap.. diriku ini.. hehe.. tapi.. nak seribu daya ye tak...

Sampai harini. Orlylove hanya tahu terapung sahaja. kikiki.. harap.. kesemua anak-anak Orlylove tidak takut berenang macam Orlylove.. huhu

 
hahaha..ni gambar ketika mengandungkan anak ke 2.. huhu.. berendam namanya.. bukan berenang.. hihi




4. Bermain Drum
 
Memang dari muda nak belajar main drum tetapi sampai dah beranak pinak tak dapat merasa.. hehe.. tak aper ler.. boleh belikan set drum untuk anak teruna Orlylove sorang ni..si Rayyan untuk meneruskan impian Mama dia.. nak berlajar bermain drum..
 
 
Korang bayangkan Orlylove tengah main drum.. kasi gegarrrr.. ehhee.. opss.. tak per.. tak yah bayangkan.. ok..buat dek ajer.. hehe.
 
 
 
 
 
5. Teringin nak menjadi Cleaner untuk 1 minggu.. 
 
Haa...ni mungkin boleh tercapai.. sebab kalau dah tak ada kerja atau di buang kerja.. Orlylove memang nak try jadi seorang Cleaner berijazah.. hehe.. nak rasa macam mana rasa di upah membersihkan kawasan dengan pandangan orang awam.. adakah kita akan rasa malu.. sebab ada ijazah tetapi.. jadi seorang cleaner.. Opss.. maaf yer.. makcik pakcik.. saya tidak menghina pekerjaan itu tetapi.. bagaimanakah pendangan buruk orang terhadap seseorang yang sudah menghabiskan masa belajar bertahun-tahun dan akhirnya memilih atau terpaksa pilih perkerjaan yang mereka anggap rendah.. orang selalu memandang rendah kepada benda -benda macam ni..
 
Di Malaysia yang menjadi cleaner mungkin kurang berpendidikan tinggi tetapi di Negara-Negara yang kurang bernasib baik.. seperti Indonesia.. Tukang sapu mereka ada ijazah..tukang buat rumah mereka ada master.. semua ini disebabkan mereka susah mencarik pekerjaan.. Di Malaysia kita suka memilih.. tetapi hakikatnya.. kita MEMANG KENA PILIH KERJA.. huhu..
 

DULU KINI DAN SELAMANYA..

KENANGAN DULU...

Kalau boleh aku undur masa.. aku ingin bersama kalian selalu.. 





Ingatlah kalian.. Aku tetap seperti dulu
Ingatlah Teman aku masih menanti saat dan ketika kita bersama
Ingatkan aku kalau aku terlupa tetapi..Aku masih ingat ketika kita jatuh bersama
Aku masih ingat semasa kita naik bukit di tepi rumah.. membuang semua kekeruhan hidup..
Aku sayang korang sampai aku mati..

Teman.. walaupun dulu kita mengelar kumpulan kita 6 jahanam sebab kita berenam..
Kita setuju menukarkan nama kumpulan kepada Melati Girls.. hehe

Aku sayang korang.. menitis air mata aku ketika aku membuat entry ini.. 
Walaupun jarak masa dan keadaan memisahkan kita..aku selalu doakan kalian.. 
Ingatlah bahawa aku tetap di sini.. 


Aku tujukan lagu yang mengimbas kembali kenangan aku bersama kalian.. Lagu ni yang membuat aku menangis di dewan besar UTM ketika Brothers menyanyikan lagu TEMAN SEJATI..





Moh kita layazz.. 


Pertemuan Terindah 2014

-Nukilan Orlylove.. 

Wednesday, 5 November 2014

Terkejut tengok tapak kaki member semalam berkerak dan tumit pecah..tetiba HILANG!!!!.. Tergemparrr...

Assalamualaikum... kepada semua pembaca blog ORLYLOVE.. semoga semua sihat dan gembira...hokey..
Ni Akaq nak cerita..pasal.. kawan akak ni.. dia memang suka kacau akaq pepagi.. asal..masuk ajer opis.. kalau ada berita terkejut dan gempak memang carik akaq.. hehe.. opss.. wa.. bukan minah CNN hokey.. jangan salah sangka lak.. Aso.. ni.. panggil.. nama dan suruh google satu benda Alah ni.. agak agak ler.. akaq baru sampai dan terus nak buat kopi dah dapat satu task.. khas.. hehe.. tapi sebab akaQ suka sangat dengan MR.Google.. dan dia pun sebut.. Haaalllaaaa.. You try ler.. tolong Google.. jap.. You terror maa.. I google tak jumpa..
Mana nak jumpa.. sebab barang yang disuruh tu...tulisan jepun.. akaq pun tak tahu.. nak start macam mana,,ermm.. atas kecerdikan akaQ.menggoogle.. dan pakar dalam bab Google ni.. AkaQ mulakan dengan Soalan..
- Macam mana pakai benda ni.. ?
- Wahh.. macam mana tumit kaki you semalam pecah siap berdarah.. harinii.. cantik macam kaki baby.. ?
GEram I tengok tumit kaki member I ni.. so.. akak Google.. punya google.. menjurus kepada ,, rawatan kaki.. dan bila tengok barang yang sama.. seperti stokin.. SAH.. betul dah tu.. ni ler.. barang dia.. ..jenngg..jengg..jeng..


Agak-agak korang ler.. kalau dapat task macam akaQ ni.. nak start menggoogle.. macam mana yek.. dari peket seperti ini.. bila dah dapat keyword.. Foot.. treatment.. Baby Foot.. AHAAAA.. jumpa.. hehe..




Giler kentang.. Bila terasa kaki dah keras.. dok gosok-gosok dengan pelbagai jenis krim yang meletop-letop di pasaran memang kena banyak sabar.. gosok minggu pertama.. Nampak lembut sikit.. minggu ke 2.. dan minggu ke 4.. lepas tu..korang akan feed up dengan usaha korang sebab kaki korang keras balik sebab banyak jalan.. so.. bila tau tentang produk BABY Foot memang seronok Orlylove mengkaji macam mana kaedah nye.. Bab beli sahaja memang senorok tapi.. hehe.. kos nyer..ler..
Sekarang.. orlylove nak ajak korang semua cuba kaedah yang selamat dan  murah.. boleh buat selalulah.. nama nya.. Bahan yang selamat tetapi kaedah yang sama.. dengan Baby Foot ni.. JOM CUBA..
Bahan yang di perlukan.. :
Campurkan 1 / 4 cawan Listerine (apa-apa jenis tapi aku suka biru),
1 / 4 cawan cuka
1 / 2 cawan air suam.

Rendam kaki selama 10 minit dan kulit mati akan tertanggal dan hilang..!!! sama kesan dengan BABY FOOT... murah dan selamat..



Credit: http://www.familysavvy.com
SELAMAT MENCUBA..saya tengah merendam kaki ni.. hehe.. selamat duit nak pegi saloon.. hehe..

Saturday, 1 November 2014

1 November - Happy Birthday ARISSA MAISARA GENAP USIA 5 TAHUN

Assalamualaikum.. Semua.. Harini. 1 November 2014 genap anak Orlylove yang ke-2 berusia 5 tahun.. Cayang Sara.. Mama dan Daddy tak banyak budget tahun ni. so..kita buat simple-simple ajer ok.. Kalau aku nak cerita pasal Sara ni.. memang sukar.. sebab dia anak ke 2.. perangai sama macam Orlylove.. anak ke 2 jugak.. hehe.. so..korang carik ler.. apa indah nya jadi anak ke 2 ni.. hehe

Sara ni seorang yang pendiam dan cepat terasa.. maksudnya cepat merajuk ler..tapi.. kalau sekali orang lain buat salah dengan dia.. nasib badan ler.. memang kena teruk dengan Miss Sara ni.. dia kuat tau.. Kalau tak silap Orlylove ler.. berat Sara dalam 20kg lebih.. lupa bila aku timbang dia..rasanya tahun ni.. ler.. huhu

Ok.. untuk korang semua.. Orlylove nak belanja gambar-gambar anakku Miss Sara.. Mama dan Daddy doakan Sara akan cepat besar dan menjadi anak yang solehah dan ceria..

Sara ni seorang anak yang manja tetapi pendiam.. cuma bila start berkawan.. agak meriah jugak ler.. kalau orang Nampak dari jauh memang Nampak diam.. ajer..adik ni.. hehe..

1.11.2009 ... Hari ini adalah  1.11.14


































 Bila dah besar ni.. sure orang akan kata Sara ni...macam muka Daddy..tetapi.. kalau korang nak tau.. muka Orlylove kecik2.. ada 90% dari raup wajah Sara.. hehe.. macam mana tu.. Muka Mama ke.. Muka Daddy.. ?

Kisah Maisara yang lain :

Sara kena Dera

Gempar Lukisan Sara Menjadi MISTERI

Sara Sambut 4 Tahun