Wednesday, 28 May 2014

GEMPAR BABI..BABI..BABI.. APA KES?

Assalamualaikum... Semua.. Orlylove sayang semua.. Orlylove nak lepak ngan semua kalau ada peluang.. hehe.. tapi.. apakan daya ,,kita bertemu di alam maya dahulu ok.. 

Today Orlylove nak share pasal BABI.. Opss.. ada yang cakap Orlylove mencarut ker? AKAQ sebut babi untuk nama Binatang yang terkandung di dalam AL-QURAN namanya.. atau nama lain nyer.. yang lembut sikit.. KHINZIR.. eermm.. Sure sebut KHINZIR korang rasa lega dari sebut BABI.. kenapa yerk..? hehe.. Korang tengok kat bawah..



Pergh.. banyak kegunaan BABI ini yerk.. tapi.. korang pernah pikir tak masalah bahan dari BABI ini tidak akan selesai hingga akhir zaman kalau kita sebagai Orang ISLAM sendiri tidak bertindak.

Contohnya,, MALAYSIA sebagai NEGARA ISLAM..

Patutnya.. kerajaan akan perkuatkan hal-hal pemakanan di MALAYSIA supaya semua rakyat yang tinggal di MALAYSIA tidak akan ada rasa was-was dengan hal-hal makanan di MALAYSIA.. 

Perbesarkan lagi team yang akan uruskan HALAL JAKIM kalau ini semua menjadi angenda NEGARA ISLAM. Tapi..ramai pihak ambil sambil lewa tentang penguatkuasaan HALAL pada semua barangan di MALAYSIA. 



Senang-senang ajer wartakan bahawa semua pengeluar makanan di MALAYSIA kena guna tanda HALAL JAKIM.. dan HALAL JAKIM sahaja yang di sahkan HALAL.. tetapi.. BILA MAKAN DI RESTAURANT yang ada tanda halal JAKIM.. dan mereka tidak menyambung sijil halal dengan JAKIM..expired.. already.. maksudnya.. RESTAURANT tersebut sudah tidak HALAL.. 


Aper ni.. MALAYSIA.. please wake up.. ni bukan kes main-main.. dah dapat report baru nak bertindak.. dan bila kita report.. feedback lambat sangat..lepas tu.. cakap tak cukup kakitangan bertugas.. 

so.. apa yang kerajaan MALAYSIA boleh tolong.. kasi ramai ler.. lagi pegawai di HALAL JAKIM.. itu ajer.. biar kasi semua pengeluar makanan dan apa sahaja yang keluaran yang boleh dikaitkan dengan DNA BABI dan mengandungi bahan lain yang di ragukan seperti ALKOHOL.. di MALAYSIA akan patut syariat ISLAM.. sebab kita dalam NEGARA ISLAM.. patut tidak perlu lah kita was-was. 

Antara cadangan ORLYLOVE pasal HALAL MALAYSIA ni.. begini.. 

  1. PERKUKUHKAN AGENSI HALAL JAKIM dengan banyakkan permantauan
  2. Bekerjasama dengan semua pengguna Malaysia untuk merekod sebanyak mungkin gambar-gambar barangan yang ada di pasaran yang menggunakan TANDA HALAL JAKIM dan TANDA HALAL LUAR dari JAKIM MALAYSIA. Lepas tu buat analisis pasal senarai barangan tersebut sudah di daftarkan atau belum.
  3. Kalau dah online tu.. jangan lah .. tak selaraskan database semua HALAL JAKIM.. sebab kalau Orlylove call HALAL KL.. dan barangan itu buatan di PERAK.. mereka akan suruh kita call perak lak.. tanya.. HALAL ker tak? amacam..?..
  4. JAKIM dan Pihak penyiaran MALAYSIA.. bekerjasama.. untuk mewartakan HALAL di syariat ISLAM.. jangan harap orang bukan ISLAM hanya BABI sahaja yang HARAM.. banyak lagi ILMU HALAL dan HARAM Perlu di PERLUASKAN pengetahuan untuk semua RAKYAT MALAYSIA..
  5. Pembelajaran HALAL dan HARAM di masukkan di dalam silibus pembelajaran kepada semua RAKYAT MALAYSIA.. tidak kira AGAMA.. selagi ko tinggal di NEGARA MALAYSIA.. NEGARA ISLAM.. korang kena TAHU PASAL ISLAM.. ni Orang ISLAM SENDIRI takut nak cakap.. pasal HALAL HARAM makanan di MALAYSIA.. banyak yang layan ajer.. makanan CINA.. INDIA.. sedap nyer..pasal.. tolak ..hukum..ISLAM..
  6. Senaraikan Bahan-bahan yang boleh di ragukan untuk semua umat ISLAM tahu.. contohnyer.. bahan E471 yang ada terkandung dalam bahan kek.. coklat.. dan sebagainya.. ramai yang masih keliru..
  7. Wujudkan sistem pendaftaran dan pengiktirafan HALAL JAKIM yang lebih senang untuk semua orang apply. 
Ok cukup ler.. tu.. penat gak nak kasi cadangan.. kekeke.. 

Apa pun.. berat mata memandang.. berat lagi bahu yang memikul.. so.. kalau kita ada tanggungjawab sebagai seorang Umat ISLAM.. sama-sama kita berganding bahu untuk membantu pihak kerajaan dan JAKIM untuk mengumpul maklumat tentang makanan yang di ragukan dan barangan yang tidak HALAL di sisi ISLAM. 

Jangan takut kalau kita percayakan ALLAH.. perkara yang baik memang kurang di senangi oleh orang-orang kafir.. so.. kita kuatkan azam untuk membantu sebaik mungkin untuk anak bangsa MELAYU dan ISLAM khususnya.. 

Janganlah kita biarkan Orang KAFIR menghina ISLAM sewenang-wenangnya.. 

Banyak Orlylove dengan gurauan kasar member-member KAFIR ni.. 

Ala.. HALAL mAAA.. TAK ADA BABI.. 

ALA.. You jangan MAKAN BABI .. tu.. kuah jer maaa.. mee jer.. 

Ala.. you MINUM ARAK ok..bukan BABI MAAAAA.. 

So... selamat beramal..

Waalaikumusalam..

Bacaan Menarik di BAWAH SILA KLIK: 

BAHAN E471



Kisah Menarik Tentang BABI
Post a Comment