Wednesday, 11 December 2013

ORANG MALAYSIA MALU TAK BERTEMPAT.. BETUL KERrr?

Tiap-tiap hari, perjalanan Aku Orlylove ke Office dengan mengguna perkhidmatan Teksi.. so.. banyak ler.. perkara yang aku borakkan dengan pemandu-pemandu teksi ni..pengalaman mereka bertemu pelbagai ragam manusia yang menaiki teksi mereka.. membuatkan mereka lebih peka dengan perangai orang-orang bandar yang menahan teksi mereka.. 

Suatu hari, aku menahan teksi dalam keadaan jalan raya yang sesak.. so.. teksi berhenti betul-betul depan aku.. sepatutnya.. aku kena melintas jalan dahulu dan tunggu di tepi jalan.. tapi aku cuba nasib.. tahan dan tanya sama ada aku boleh naik atau tak.. lepas tu.. aku bukak pintu teksi dan ucap " Sorry sir, I tahan tengah jalan".. hehe..dia cakap macam ni.. 

"Tak apa naik-naik, kalau ikutkan salah, memang salah.. tapi.. ok jer lah..Orang Malaysia ni malu tak bertempat.. " 

Aku tanya ler.. kenapa cakap macam tu.. hihi.. suspenn.. 

"Yer lah.. bila nak tahan teksi.. teragak-agak.. tangan naik sikit ajer.. macam malu-malu nak angkat tangan untuk tahan teksi.. 

Kalau Orang Putih.. a.k.a - Mat Salleh. a.k.a Foreigner,,, mereka akan angkat tangan tinggi-tinggi.. so kita pemandu teksi boleh nampak tangan mereka dari jauh dan boleh kasi isyarat ke tepi..



Erm.. KAN MAT SALLEH TU.. tinggi.. korang nampak ler..dia nyer.. tangan tinggi-tinggi berbanding aku orang MALAYSIA yang hanya 5 kaki 2 inci ni.. hehe.. 

Aku lak membalas kritikan pemandu teksi tersebut.." Ha..ha.. (gelak dulu..sebab aku ler tu..).. Ala.. mereka nak tahan teksi ..malu-malu angkat tangan mungkin pasal takut ada orang dalam teksi kot.. takut.. tahan tinggi-tinggi..dari jauh nampak teksi.. dah dekat.. kereta proton Malaysia yang warna sama dengan teksi tu.. ehhehe.. atau.. mereka nak tengok dulu.. sama ada teksi tu elok ker tak.. kalau angkat tangan tinggi-tinggi lepas tu.. dapat teksi macam dah nak roboh.. hehe.. bayor mahal.. RM3 meter mula.. hehe.. 
Apa lagi.. aku kena seliang.. " Apa pulak.. tak kisah ler.. ada orang ker,.. tak ada ker.. janji angkat tangan dari jauh.. kita (pemandu) tau ler.. nak ke tepi.. kalau ada orang kita tak berhenti.. kalau tak ada orang dalam teksi kita berhenti.. kadang-kadang.. dalam teksi tu.. anak ke .. isteri ker? .. boleh angkat penumpang jugak.."- Kata Pemandu teksi.. 


Alahai Uncle..jangan imo sangat.. SAYA ORLYLOVE.. pengguna TEKSI yang TEGAR sebab itu jer transport aku ke Office mencari sesuap nasi.. tapiiii.. meh aku nak cakap.. 

"AKU SELALU ANGKAT TANGAN DENGAN SEMANGAT.. TINGGI-TINGGI.. udah macam ORANG SOMBONG.. NAK NAIK TEKSI.. ni.. KORANG BOLEH PULAK.. BERHENTI.. DAN BILA AKU DAH MASUK DALAM TEKSI.. DUDUK.. dengan selesa mungkin.. AKU CAKAP.. "BANGSAR SOUTH".. APA KORANG CAKAP.. 

" SORRY DEK.. SAYA TAK PERGI BANGSAR SOUTH.. SAYA NAK PEGI PANTAI HILL PARK, SAYA NAK BALIK RUMAH.. NAK MANDI.. SAYA NAK BALIK RUMAH KUCING NAK BERANAK.. " 

TAPI.. KALAU pemandu teksi tak berhenti.. setelah aku TAHAN siap angkat tangan tinggi-tinggi lak.. AKU ORLYLOVE..Marah lak.. ermm.. hehe.. 

"Opsss.. mencarik pelanggan tapi bawak isteri ke sebelah.. bang oi.. ini salah ni.. tapi.. bagi aku.. ok jer lah.. ada gak teman aku yang Wanita ni.. duduk dalam teksi dengan suami orang.. tak baik berdua-duaan.. " hehehe.. 

Lain kali kita rakyat MALAYSIA..JANGAN MALU-MALU nak tahan teksi Hoookey,, kang kena marah lagi dengan PEMANDU TEKSI.. 

ETIKA menahan teksi di luar negara yang patut MALAYSIA contohi.. 



MIROS boleh tolong kasi PENDIDIKAN SIKIT dekat semua rakyat MALAYSIA macam ni.. 
bukan buat kajian melampau sampaikan kereta yang usia lebih 10 tahun tak layak jalan atas jalan raya MALAYSIA.. 



baca sini
http://orlyloveshop.blogspot.com/2013/11/kereta-berusia-lebih-12-tahun-tidak.html

Post a Comment