Thursday, 10 April 2014

MINTA CADANGAN ..SUDAH DI CADANG..DI BENCI PULA..APA KES NI.. BOSS?


SENARIO nya begini.. 

Korang pernah  rasa tak  apabila pendapat korang...dihargai...cadangan bernas korang di terima oleh pihak atasan dalam PEJABAT ?
Maksudnya BOSS...

BEST GILER kan? terasa macam AKUlah pekerja HEBAT sebab apa yang aku cadangkan BOSS terima sebulat-bulatnya....

Mesti pernah kan?.. tapi kalau korang nya pendapat di hina dan di caci oleh staff dalam pejabat korang sekarang ..apa uolss rasa? 

Bila meeting.. boss akan cakap.. "Anything, please tell me.. please share with us.. please welcome any good suggestion for company to growth..Please..please.. bla.bla..bla.. " 

Bila ada staff beri pendapat.. begitu..begini.. akan terdengarlah .. cerita buruk di belakang yang pendapat kita di persenda.. di caci.. oleh orang-orang atasan.. 

SIAP ada Manager ADMIN pesan.. " Cakap dengan sipolan-sipolan.. Jangan suka kasi KOMEN di KOTAK CADANGAN.. boss tak suka.. boss macam Menyampah sangat ler.. "

TAPI.. kenapa buat KOTAK CADANGAN.,, ?

APA KORANG NAK NI.. BOSS.. korang rasa korang dah hebat sangat ker..? sekarang korang di atas.. nanti bila korang di bawah..baru korang rasa.. macam mana staff bawahan rasa.. 

Bila tak ada idea,..minta semua orang bawahan keluarkan semua idea yang ada.. brainstorming macam nak muntah.. lepas tu.. yang cerdek pandai.. cakap.. " BOSS ..begini.. IDEA SAYA.. ".. 

lepas tu.. orang atasan juga yang burukan orang bawahan yang meluahkan IDEA-IDEA bernas untuk memajukan syarikat.. 

Ini namanya.. mencuri namanya.. korang.. yang suka mengampu boss naik pangkat bertingkat-tingkat.. orang yang tak suka ampu ni.. duduk di bawah mangguk tingkat.. :(.. ini lah nasib .. hanya.. ALLAH jer yang akan membalas jasa baik hamba-hamba orang bawahan..  

ORLYLOVE :  Suarakan apabila perlu.. jangan takut nak BERSUARA.. 
dan jangan TAKUT apabila pendapat kita dikatakan PENDAPAT / SOALAN BODOH.. 

sebab orang yang kata semua ini bodoh akan menggunakan PENDAPAT BODOH KITA apabila dia terdesak.. dan akhirnya.. KEJAYAAN menanti jua.. Akhir kata.. KITA POSITIF dengan DIRI dan jangan cepat menghukum.. 

BERANI..BERANI.. PERCAYA..REZEKI DI TANGAN ALLAH..




Post a Comment