Wednesday, 1 April 2015

MAKAN.. GST.. TIDUR PUN GST... NAK TERBERAK pun nak kena pikir GST...


Assalamualaikum Malaysia.. Selamat Datang GST.. Opss .. apa tu GST????.. mak tak tau sangat ler,, pasal ni.. tapi.. semua orang meraikan nya.. hari ini.. 1 April 2015.. ni.. bukan April fool ok.. kita Malaysia tak sambut April Fool.. hehe.. kita Rakyat tak Bodo.. macam penyambut April Fool.. huhu..
 
GST - Goods & Services Tax.. pengganti kepada cukai kerajaan selama iaitu Sales tax and service tax (SST). Korang nak tahu lebih lanjut baca di laman rasmi.. kastam GST..
 
Kali ni.. kita belajar Bab Serius.. Bab EKONOMI.. dulu time kelas ekonomi suka benor main-main.. bagi siapa yang ambik ler.. macam Orlylove memang ambik subject Ekonomi.. dan Perdagangan.. hehe.. nasib lulus.. hehe..
 
Tak kisah ler.. apa yang terjadi sekarang.. baik buruk nya.. kalau kita dok menentang kita tak tahu kebaikkan nya yer idak???.. setahu Orlylove.. Pihak Kastam Malaysia.. dah kaji dan cadang pasal GST ni.. dari 30 tahun dulu..opss.. dari pemerintahan TUN Mahathir rupanya.. tapi.. tak pernah lulus.. kenapa sekarang dah LULUS lak????..kenapa 6%??? hehe.. cool.. ni semua untuk kebaikkan semua.. Opss.. semua ker??? Yeeerrr SEMUA.,..nak tahu kenapa???
 
Sebab dari dulu.. banyak ketirisan untuk pihak KASTAM untuk memungut cukai dari pihak-pihak tertentu.. ramai benor yang lari dari membayar cukai.. so.. sekarang ni.. kalau KASTAM.. ambik cukai dari pengguna.. Pengeluar.. Pemborong.. senang kata.. segala macam barangan yang di kenakan cukai GST..telah dikenakan... so.. pendapatan Negara akan meningkat ler.. tapi..kenapa semua barang jadi meningkat juga kalau GST ni.. banyak kebaikan untuk RAKYAT?????
 
Macam  ni.. pendapat Orlylove berbalik kepada subjek Ekonomi yang pernah Orlylove belajar dulu ler..
 
KALAU ADA PERMINTAAN (PEMBELI) .. AKAN ADALAH PENAWARAN..(PENJUALAN/PENGILANG/ PENGELUARAN)..
 
 JADI.. KITA kena jadi Pengguna yang BIJAK..
 
  • Jangan Membeli di KEDAI yang menaikkan HARGA kononnya di sebabkan GST kena naik..BOIKOT dari masuk kedai begitu
  • Sebelum membeli barangan keperluan tu.. Buat Survey dulu.. kedai A berapa dia tawarkan.. Kedai B Berapa.. dan Kedai C berapa?? ala.. selalunya.. Kita jalan-jalan buang masa boleh..? kenapa kita tak boleh belajar menjadi Pengguna yang Bijak..kan..kan.. Orlylove dari dulu.. memang suka Survey dulu sebelum beli.. walaupun sepuluh sen beza pun ambik kira.. hehe..
Ini semuanya.. sebab.. Penjual / Pemborong / Pengilang boleh kutip balik nilai cukai  GST yang di bayar.. kepada pihak KASTAM.. so.. kenapa lak mereka (PENJUAL) nak naikkan harga.. sebab lepas proses PENJUALAN.. mereka akan claim balik cukai dari Kerajaan....
 
Kalau kita BIJAK.. PEMBORONG Seperti MYDIN tidak akan Menaikkan HARGA selepas GST.. Sebab .. mereka kata .. biar dia tanggung GST itu.. dan RAKYAT tidak terbeban.. sebab MYDIN boleh claim balik cukai GST tu.. apa adahal.. TERBAIK.. Kedai 1MALAYSIA.. ?? milik Mydin.. so.. kita jalan sikit.. Shopping di Mydin sahaja..
 
Sekarang ni.. dah banyak tempat dah ada kedai 1Malaysia.. boleh check di sini..
 
 
Korang bayangkan kalau pihak Mydin dah jadi Price Setter - Penguasa HARGA pasaran.. pasti semua pasaraya besar.. semua tempat akan turut IKUT harga itu untuk menjual juga barangan mereka.. Malaysia ni.. senang ajer.. kalau ada seorang penjual contohnya.. KAIN kedai A.. menjual kain dengan harga RM10 sehelai.. kedai B.. tak kan nak jual dengan HARGA mahal.. sebab dah sah-sah  semua pengguna membeli di kedai A.. so.. kedai C.. D.. E.. semua akan carik Idea macam mana nak menarik pelanggan.. dengan menurunkan sedikit.. kain tersebut menjadi.. RM9.90.. tapi..pasti masih untung.. gitu ler.. kisah nyer..
 
Sebagai Rakyat Malaysia.. kita berdoa ler.. supaya Malaysia cemerlang..
 
wasalam..

*kreadit kepada KASTAM MALAYSIA ; Mydin ;
Post a Comment