Tuesday, 22 October 2013

SIAPA kata AKU KAYA? hehe..

Soalan cepu mas daripada mulut anak kecil ku.. yang dah siap nak ke sekolah.. pagi ni.. 

Anak   : "Mama mama , kenapa orang tu miskin, tapi dia ada Handphone.?

Mama : Ha..? mana kakak jumpa orang miskin tu.. ? dan macam mana kakak tahu yang dia miskin? 

Anak   : Ala, haritu kakak pergi jalan kat bla..bla.. bla.. akak nampak dia tak ada kaki .. dia mintak derma tapi.. dia ada HP.. miskin ler tu.. 

Mama : Ha..ha..ha..(mama .. gelak dulu.. tak baik kan.. aku gelak.. huhu.. bukan gelak pasal miskin tu.. aku gelak.. sebab aku salah ajar anak aku.. tentang orang miskin.. ok.. Yes, this is the right time to help her to understanding about life...) 

Jawapan MAMA :Kakak, orang yang pakai Handphone bukan orang kaya, kita semua kena pakai Handphone sebab untuk senang kita call famili kita. 


** Dulu time anak aku kecil aku ajar mereka.. kalau jalan nampak orang yang minta sedekah.. lagi-lagi kat pasar malam.. aku selalu suruh mereka letakkan duit dalam tong orang minta derma itu sebab nak ajar mereka pasal kita kena kesian kalau orang itu miskin dan kita kena tolong.. tapi.. kebanyakkan orang minta sedekah di pasar dah tak ada tangan, kaki.. kurang upaya.. untuk galakkan anak aku suka memberi.. aku cakap ler.. orang kurang upaya itu ORANG MISKIN.. kita kena bantu.. itu ler.. sebab sampai sekarang dia nampak orang minta sedekah .. itu MISKIN.. 

DULU : KEPERLUAN ASAS MANUSIA klik sini..untuk recall.



DULU : KEHENDAK 
  • Telefon , Kereta, pakaian cantik dll ( ikut suka korang ler.. kalau duit terlebih..) hihi

NOW!! : Keperluan ASAS MANUSIA DULU + KEHENDAK = KEPERLUAN ASAS Manusia SEKARANG.. 
Korang bayangkan kalau tak ada telefon? hehe.. yang aku jelesnya..semua remaja mampu beli handphone canggih-canggih lak tu.. semua main tolak-tolak sentuh-sentuh nyer.. hihi... aku pun tak mampu.. huhu

Kereta. Tapi tak semestinya macam gambar di atas ler.. itu contoh jer.... senang nak balik kampung dan jalan-jalan dalam MALAYSIA.. hihi

Semua orang perlukan alat ini sekarang. Bayangkan kalau kita buat kerja tanpa komputer. hihi..mau pandang dinding boleh nampak macam ayam.. hehe..Aku boleh jamin setiap rumah kompem ada sebuah komputer. Tak kira orang tu miskin atau kaya.. komputer ni dah macam pen untuk menulis. 


Kalau dah semua kerja kena pakai Internet.. korang bayangkan sekali Internet Down.. macam mana korang rasa..? hihi..

So..Sekarang ni.. setakat ada.. 
  •  Sebiji kereta ( kalau orang ada 3-4 bijik pun ..Still tak kaya ) 
  •  Sebiji Rumah (Beli tau. bukan sewa.. tapi. kalau Sewa macam aku ni..gaji bawah RM3k KERAJAAN cakap..Miskin Tegar)
  • 3 biji Handphone canggih.. Gadget pelbagai.. Tab ler..komputer ..  Smartphone ler.. 
  • Barangan peribadi BERJENAMA
  • Sebiji Motor besar
  • Duit Simpanan dalam bank berjuta-juta dalam bank 
  • Insurance pelbagai jenis.. 
KITA BELUM KAYA.. kalau kita masih dalam keadaan semua perkara di bawah.. : 

  • Masih berhutang Bank untuk jadi kaya - so tak yah ler.. nak belagak harta benda kalau semua tu korang HUTANG.. 
  • Banyak kredit card dalam wallet.. memang ler.. bawa kad mudahkan urusan beli barang tapi.. jangan belanje lebih dari CASH yang kita ada dalam bank. Belajar tentang kewangan di SINI
  • Tak leh tido malam sebab pikir pasal duit.. 
  • Sibuk beli insurance untuk jaminan masa depan..sorry ler.. beb .. mana individu yang menjual insurance, ..saya bukan menyokong atau membantah..teruskan ussaha uolss.. menberi penerangan kepada semua tentang kebaikan insurance untuk masa depan.. aku tak halang.. 
  • Tak membayar zakat harta kepada sesiapa yang banyak harta duniawi tu. klik sini untuk lanjut ZAKAT
  • Tak suka bersedekah atau menderma kepada yang memerlukan.
  • Masih menghantar anak ke rumah pengasuh.. tak boleh menjaga sendiri sebab sibuk bekerja. 
  • Masih makan gaji.. tak kisah ler.. korang ni.. CEO ker.. COO.. ker.. COW.. hihi.. ker.. tak kisah ler.. berapa besar gaji korang bagi aku tetap tak KAYA.. 
Orang KAYA di kacamata AKU Orlylove: Video 

- Banyak berbuat Ibadat dan tidak tinggal solat 5 waktu 
- Banyak / sedikit harta tapi tak kedekut bila ada orang meminta.. IKHLAS bersedekah.. klik 
- Tinggi budi perkerti dan baik hati, tinggi akhlak dan kaya dengan sopan santun
- Pegang pada janji
- Suka memberi senyuman 
- Suka membantu orang dan tidak lokek dengan kongsi ilmu
- Berbelanja dengan CASH (hihi.. tak main card2 hutang2.. atau.. CASH sekarang dalam kepingan kad adalah Debit card atau Bank Card.. korang buat ler..check dengan bank2 berdekatan. 
- Tak suka menunjuk-nunjuk harta benda yang korang ada.. 
-  Balance - seimbang di dunia dan akhirat. 

** AKU Orlylove - Aku tak kaya harta dunia.. Tapi Aku KAYA ANAK itu jer.. harta yang aku ada......hihi..  
Post a Comment