Thursday, 10 October 2013

MENGAPA LELAKI SUKAR INGAT TARIKH ISTIMEWA DALAM HIDUP MEREKA?

"Encik.. berapa umur anak sekarang?" tanya petugas di kaunter ubat. Yang sang suami boleh lak tercangak-cangak mencarik isteri.. yang duduk jauh sikit dari kaunter pendaftaran.. 

"Ayang, berapa umur anak?..birthday dia biler?.. Aduiyai.. dengan slamber tanya.. tapi.. dalam hati si isteri saper tahu.. malu seh.. anak sendiri lahir pun tak tahu tarikh lahirnye.. 



Korang pernah tak lalui situasi macam di atas?.. ha..ha.. sure ada yang cakap..
" Ala.. bukan tarikh lahir anak jer yang DIA - (lelaki) ni lupa.. tarikh lahir aku (isteri) pun dia tanya banyak kali.. dari hari kenal.. lepas kawin sampai dapat anak panjang lrt star pun dia dok tanya.. " Bila.. " yang paling tragis.. " Alamak.. Abang lupa ler.. hari ni hari jadi ayang...".. yang si isteri dah kasi banyak hint pun masih buat-buat lupa.. 


Kenapa aku persoalkan begitu? Sebab ramai wanita yang aku jumpa selalu mengeluh yang suami mereka lupa pasal tarikh lahir si isteri, lupa tarikh perkahwinan mereka dan sebagainya. Tapi ramai jugak yang di jodohkan dengan lelaki yang suka sangat buat surprise dalam hidup mereka...mereka dapat suami yang loving sangattt... awwww.. jeles sangat.. hehe.. but.. 



Kepada yang dapat pasangan Hebat yang selalu ingat tarikh-tarikh istimewa dalam hidup korang tu aku ucapkan tahniah.. dan kepada yang dapat suami pelupa tarikh ni.. jangan sedih sangat.. sebab Allah dah jodohkan itu yang terbaik untuk kita, terima le seadanya..dan itu le perjanjian kita dalam hubungan perkahwinan - saling lengkap melengkapi.. 

Kalau si suami asyik lupa tarikh lahir atau tarikh perkahwinan tu.. korang yang si isteri kenalah kreatif sikit.. tampal ler.. tarikh-tarikh istimewa korang ni dekat dinding-dinding bilik atau tolong lah ambil hp si suami dan senyap-senyap setkan tarikh-tarikh istimewa korang dalam calender phone 'dia'..hehe.. sure dia terkejut kalau bangun pagi.. ada ringtone.. reminder :


HARI INI, ULANGTAHUN perkahwinan yang ke 30!!..
Birthday Anak kita yang ke 6
Jangan lupa KEK Birthday SAYANG!.. 



Kepada sang isteri lak.. nasihat aku.. 

Kalau korang dah dapat pasangan hidup serba kekurangan seperti di atas.. janganlah jadikan kekurangan si suami mengingati tarikh-tarikh istimewa dalam hidup korang ni.. sebagai penghalang untuk kita semua hidup gembira dan bahagia.. 

Fahami suami / pasangan kita , kalau dah dia dok lupa macam-macam, rendahkan ego kita yang perempuan ini untuk mengingatkan dan memulakan / meraikan hari-hari indah bersama. Anggaplah suami kita dah penat mencari rezeki untuk kita anak beranak, dan dia tak sempat untuk perkara yang kecil-kecil macam mengingati tarikh perkahwinan kita. 

Fokus sang suami lepas dah berkahwin adalah mencari rezeki dan tingkatkan usaha untuk perbaiki kehidupan kita dengan anak-anak tersayang..

Ha.. lepas ni.. ada lak .. cakap.. " Ala.. mana boleh.. lelaki buat kita perempuan macam tu.. Asyik kita jer.. yang nak kena rai.. dan ingat.. dia senang-senang jer.. tak yah pikir".. 

Hey dude.. kan aku dah cakap tadi.. DAH JODOH kita macam tu.. korang kena tempuh sampai akhir hayat tau.. lama-lama dia akan ingat ler.. kalau dah tiap2 tahun rai.. sambut sana sini.. insyaallah.. jangan ego sebab nak layan perasaan sedih yang bukan-bukan.. tapi.. cuba melengkapi apa yang kurang dalam perhubungan suami isteri / pasangan kita. 

Aku tak berpihak kepada mana-mana pihak... sama ada lelaki atau wanita, isteri atau suami.. tapi.. apa yang penting.. KERJA SAMA.. sama-sama mengubah diri dan nasib keluarga.. Ikhlas dalam mendidik dan memberi rezeki kepada anak-anak.. Insyaallah.. jalan kebahagian menanti di hadapan..

Tarikh 10.10 adalah Hari Lahir anak aku yang sulung.. so.. aku kena ingatkan suamiku bahawa.. 

" HONEY .. TODAY IS BATRISYIA BIRTHDAY.. Let's celebrate.. " 

Post a Comment